SANATATE

SPERANȚĂ – Vaccinarea a redus masiv cazurile de rubeolă

Publicat cu

pe

Rezultatele unui program amplu de combatere a rubeolei, desfășurat în perioada 2012 – 2022, au fost publicate de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

În acest interval de timp, numărul țărilor membre ale OMS care au introdus vaccinul împotriva rubeolei în programele lor de imunizare a crescut de la 132 (reprezentând 68%) la 175 (90%).

De asemenea, procentajul sugariilor vaccinați împotriva rubeolei a crescut de la 40% la 68% la nivel global, iar numărul cazurilor de rubeolă raportate a scăzut cu 81%, de la 93.816 în 2012 la 17.407 în 2022.

Cu toate acestea, există încă aproximativ 25 de milioane de sugari care nu primesc anual vaccinul împotriva rubeolei, în pofida progresului semnificativ în introducerea acestuia în programele de imunizare la nivel mondial.

Cu toate acestea, creșterea numărului de țări care au reușit să elimine rubeola și să mențină această eliminare, chiar și în contexte complexe, reprezintă un mare pas către eliminarea globală a acestei boli.

Virusul rubeolei este una dintre principalele cauze ale malformațiilor congenitale, care pot fi prevenite prin vaccinare. Infecția cu rubeolă în timpul sarcinii poate conduce la avort spontan, deces fetal sau la nașterea de copii cu malformații congenitale, cunoscute sub numele de sindromul congenital al rubeolei, care includ cataracte, surditate, defecte cardiace și întârzieri în dezvoltare.

Un singur vaccin împotriva rubeolei poate oferi protecție pe viață.

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version