II.1. Reabilitarea zonelor urbane degradate – Unele din aceste proiecte se pot finanța din fonduri europene:
Finalizarea centrului multifuncțional și reabilitarea zonei centrale a orașului Baia Sprie prin modernizarea str. Săsar: trotuare, zone verzi, parcări, fântână arteziană, mobilier urban.
Reabilitarea Parcului Străbunilor prin refacerea aleilor, a zonelor verzi, a iluminatului și a mobilierului urban. Amenajarea unui mic lac prin captarea pârâului ce trece prin el.
Modernizarea Parcului Central prin refacerea aleilor, a zonelor verzi, a iluminatului și a mobilierului urban. Amenajarea unei fântâni arteziene la sol.
Transformarea zonei Decebal – Aleea Minerilor în zonă de petrecere a timpului liber pentru comunitate și zonă de promenadă între Aleea Minerilor și Parc str. Ignișului.
Reabilitarea zonelor verzi degradate de pe raza întregului oraș.
Reabilitarea zonelor verzi și crearea unei infrastructuri de agrement pe malurile râului Săsar – acolo unde acest lucru este permis.
Reabilitarea pieței agroalimentare din zona istorică prin crearea unei piețe exclusiv cu produse locale destinată producătorilor tradiționali.
Construirea unei noi piețe agroalimentare în orașul Baia Sprie în zona str. Plevnei – fostul depou CFR.
Modernizarea sistemului de colectare a deșeurilor municipale, inclusiv a celor de colectare selectivă. Se vor realiza 2 platforme îngropate iar alte 12 la sol. Accesul se va face cu cartelă și va fi monitorizat. Toate cele 14 actuale amplasamente vor face obiectul modernizării.
Realizarea un Centru de colectare a deșeurilor, altele decât cele municipale în care populația va putea depozita gratuit orice fel de deșeuri provenite din gospodării: mobilier, geamuri, haine, cadavre de animale mici, electrocasnice, moloz, etc.
Construirea unei baze sportive de performanțăîn Satu Nou de Sus prin amenajarea unui teren de fotbal tip I, cu tribune, gazon sintetic, vestiare și sală de pregătire și construirea unei săli de sport de 180 locuri, în care să se poată desfășura competiții naționale și internaționale.
III. EFICIENȚĂ ENERGETICĂ
III.1. Reabilitarea termică a imobilelor pentru reducerea consumurilor energetice – Aceste proiecte se pot finanța din fonduri europene sau prin programe de dezvoltare naționale:
Creșterea eficienței energetice a Grădiniței cu Program Normal Nr. 1 Baia Sprie. Pe lângă reabilitarea propriu zisă a imobilului, se vor crea premisele pentru reducerea consumurile de energie.
Creșterea eficienței energetice a Liceului Tehnologic de Transporturi Auto Baia Sprie. Pe lângă reabilitarea propriu zisă a imobilului, se vor crea premisele pentru reducerea consumurile de energie și se vor crea noi spații utile pentru desfășurarea în bune condiții a activității educaționale.
Creșterea eficienței energetice a internatului Liceului Tehnologic de Transporturi Auto Baia Sprie. Pe lângă reabilitarea propriu zisă a imobilului, se vor crea premisele pentru reducerea consumurile de energie. Se va amenaja o sală de sport și spații conexe desfășurării activității școlare.
Atragerea de fonduri naționale pentru reabilitarea imobilului în care funcționează administrația locală din Baia Sprie. Punerea în valoare a beciului și a tunelului de legătură cu clădirea învecinată.
Încurajarea proprietarilor de condominii pentru constituirea în asociații de proprietari și intrarea în programul de reabilitare energetică.
Implementarea sistemului de telegestiune și modernizarea sistemului de iluminat public prin modernizarea punctelor de aprindere, înlocuirea corpurilor de iluminat cu cele led pe raza întregului UAT.
Continuarea trecerii în subteran (îngroparea) a rețelelor electrice și de comunicații. Prin acest demers se vor elimina toate cablurile aeriene și se vor înlocui stâlpi din beton cu stâlpi metalici.
Montarea a 11 stații de încărcare autovehicule, fiecare cu câte 2 pistoale, unul pentru încărcare lentă și unul pentru încărcarea rapidă.
Extinderea sistemului de distribuție de gaze naturale în localitatea Chiuzbaia dar și în zone solicitate de populație, ex. str. George Coșbuc, Montana, Dragoș Vodă, etc. Se vor crea premisele asigurării de energie pentru încălzire în zone cu temperaturi mai coborâte.
Realizarea unui nou parc fotovoltaic, în paralel cu montarea de panouri fotovoltaice pe clădirile publice, care să asigure necesarul de consum de energie a administrației locale.