Există anumite dispoziții legale în materie de evidență a persoanelor pe care maramureșenii ar trebui să le cunoască. Din start știm că dreptul cetățenilor români de a avea un domiciliu este consacrat și garantat, atât prin Constituția României, cât și prin dispozițiile Codului civil, domiciliul fiind locul unde aceștia declară că își au locuința principală, în vederea exercitării drepturilor și libertăților civile, în timp ce reședința reprezintă locul unde își au locuința secundară.
„Cetățenii români au dreptul să își stabilească sau să își schimbe, în mod liber, domiciliul ori reședința. Cetățenii români nu pot avea, în același timp, decât un singur domiciliu și, după caz, o singură reședință, chiar și atunci când dețin mai multe locuințe. În perioada următoare se vor întreprinde activități de înscriere a elevilor în învățământul preuniversitar, tocmai de aceea este oportun a aduce la cunoștința solicitanților vizei de reședință, respectiv proprietarilor/găzduitorilor care își exprimă consimțământul pentru stabilirea reședinței unuia sau ambilor părinți, în anumite circumscripții școlare, o serie de lucruri. Și anume mențiunea privind stabilirea reședinței (viza de flotant) se înscrie în actul de identitate la cererea persoanei fizice care locuiește mai mult de 15 zile la adresa la care are locuința secundară, mențiunea privind stabilirea reședinței se acordă pentru perioada solicitată, care nu poate fi mai mare de un an, și are valabilitate pe timpul cât persoana locuiește în mod efectiv la adresa declarată ca reședință.
Mențiunea privind reședința nu poate fi înscrisă în actul de identitate, dacă la adresa respectivă sunt înregistrate (cu domiciliu și/sau reședință) mai mult de 10 persoane, pentru înscrierea reședinței, solicitantul va completa cererea pentru stabilirea reședinței și, pe lângă documentele prevăzute de legislația specifică, va mai completa o declarație pe propria răspundere prin care declară că locuiește la adresa respectivă mai mult de 15 zile pe lună.
De asemenea, și proprietarul va completa, la rându-i, o declarație, asumându-și răspunderea legală cu privire la corectitudinea datelor declarate privitoare la existența/inexistența gradului de rudenie între solicitant și proprietar, precum și cu privire la numărul de persoane pentru care s-a făcut mențiunea privind stabilirea reședinței la adresa respectivă, dar care nu fac parte din familia extinsă a proprietarului”, anunță autoritățile.
Important este de precizat că în situația în care la aceeași adresă sunt înregistrate mai mult de două persoane cu mențiune de reședință, prin structurile teritoriale ale Poliției Române, se vor efectua verificări în teren pentru a constata câte persoane locuiesc efectiv la adresa de referință și dacă solicitantul locuiește în imobilul la care și-a declarat locuința secundară.
În cazul în care din verificările specifice se constată că persoana nu locuiește efectiv la adresa declarată, cererea privind stabilirea reședinței va fi respinsă.
Dragoș HOJDA