Connect with us

STIREA ZILEI

Start pentru proiectul ”PUNTE 2024”, la care vor participa 56 de elevi olimpici din Maramureș și raioanele Strășeni, Hîncești și Ungheni (Republica Moldova)

Publicat cu

pe

În perioada 28 iunie – 05 iulie 2024, Consiliul Județean Maramureș va organiza în Republica Moldova Tabăra PUNTE 2024, care va reuni 56 de elevi de liceu cu rezultate notabile la olimpiade și concursuri de limba română, istorie și geografie, împreună cu 13 profesori din județul Maramureș și raioanele Strășeni, Hîncești și Ungheni din Republica Moldova, în cadrul proiectului „Tabără de excelență – PUNTE educațională între Maramureș-Hîncești-Strășeni-Ungheni, ediția 2024”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României.

Consiliul Județean Maramureș continuă astfel inițiativa începută prin organizarea Taberei Punte 2023 în Maramureș, pentru elevi olimpici din Maramureș și din cele trei raioane înfrățite cu județul Maramureș, respectiv Strășeni, Hîncești și Ungheni, prin proiectul finanțat anul trecut tot de către Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

Organizarea taberei PUNTE 2024 ce va fi itinerată în Republica Moldova, la Chișinău și în fiecare din cele trei raioane, reprezintă un nou prilej de consolidare a legăturilor între tinerii cu rezultate excelente la învățătură, care trăiesc și învață de o parte și de alta a Prutului.

Tabăra Punte 2024 se va deschide oficial sâmbătă, 29 iunie 2024, prin Conferința care va avea loc la Chișinău, la Universitatea pedagogică de Stat ”Ion Creangă” – Centrul Național de Inovații Digitale în Educație ”Clasa Viitorului”. Invitați de marcă sunt reprezentanți de la Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, Consiliul Județean Maramureș – beneficiar proiect, raioanele partenere din Republica Moldova – Strășeni, Hîncești și Ungheni, precum și de la Inspectoratul Școlar Județean Maramureș – partener în proiect. Un moment special pentru promovarea culturii și spiritualității românești îl va constitui intervenția on line a d-lui conf. univ. dr. Daniel Cristea Enache, pe tema ”Scriitori din Basarabia”. După prezentarea fiecărei echipe participante la tabără, se va viziona filmul Taberei PUNTE 2023 care a fost găzduită de județul Maramureș, ca reper pentru colaborarea și susținerea excelenței în educație în Maramureș și în raioanele înfrățite din Republica Moldova.

Tabăra itinerantă PUNTE 2024 va continua în raionul Strășeni, unde tinerii vor participa la Festivalul Internațional de Poezie și Muzică ”Eminesciana” – ediția a XXXVIII-a și apoi vor vizita diferite obiective culturale și ateliere de vacanță. Următoarea gazdă a Taberei Punte 2024 va fi raionul Hîncești, unde tinerii vor învăța tainele olăritului și teatrului în cadrul unor ateliere tematice, participând apoi la vizitarea unor obiective culturale și educaționale și la ateliere de vacanță pe teme de voluntariat. Raionul Ungheni va fi ultima destinație a Taberei Punte 2024 și aici le vor fi prezentate participanților mai multe proiecte educaționale pentru păstrarea și promovarea tradițiilor și obiceiurilor strămoșești, derulate cu fonduri europene, urmate de vizite la muzee și ateliere de vacanță.

Paleta largă de activități educaționale și recreative este menită să contribuie la cunoașterea reciprocă a tradițiilor și culturii locale, la promovarea reperelor naturale, istorice și turistice, precum și la conștientizarea cu privire la sprijinul frățesc acordat de România pentru dezvoltarea Republicii Moldova.

Proiectul este implementat de echipa Consiliului Județean Maramureș din cadrul Direcției Finanțare, Turism și Relații publice – Serviciul Diasporă și Relații Internaționale. Detalii despre Proiectul PUNTE 20024: https://www.cjmaramures.ro/dezvoltare/proiecte/proiecte-in-curs-de-implementare/tabara-de-excelenta-punte-educationala-maramures-hincesti-straseni-ungheni-editia-2024

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate