ACTUALITATE

ȘTIINȚĂ – Neuralink publică imagini cu pacientul paralizat căruia i-a fost implantat un cip în creier

Publicat cu

pe

La vârsta de 29 de ani, Noland Arbaugh a devenit paralizat în urma unui accident la scufundări. În ianuarie, el a fost unul dintre primii pacienți care au beneficiat de implantul Neuralink, un cip implantat în creier care îi permite să controleze cursorul unui computer. Anunțul a fost făcut de Elon Musk, fondatorul Neuralink, cu câteva săptămâni în urmă, iar recent, compania a transmis live momentul în care Arbaugh juca șah online.

Până la mijlocul săptămânii trecute, identitatea primului pacient care a primit acest implant Neuralink a fost ținută confidențială. În timpul transmisiunii live, Arbaugh a menționat că operația a decurs „foarte ușor”, că a fost externat din spital în doar o zi și că nu a experimentat nicio tulburare cognitivă. Cu toate acestea, a recunoscut că experiența sa nu este perfectă și că s-a confruntat cu unele probleme, despre care nu a oferit detalii precise, dar a subliniat că viața sa s-a schimbat în mod semnificativ.

Kip Ludwig, fost director al programului de inginerie neuronală la National Institutes for Health, a remarcat că capacitatea lui Arbaugh de a juca șah online nu reprezintă o „realizare excepțională, dar este un pas în direcția cea bună”. Ludwig a subliniat că Arbaugh se află încă în fazele incipiente după implant și că există multe aspecte de învățat, atât pentru el, cât și pentru Neuralink, pentru a optimiza controlul și transmiterea informațiilor.

În luna februarie, Reuters a dezvăluit că inspecția efectuată de Administrația americană pentru Medicamente (FDA) a descoperit nereguli legate de dispozitivele folosite în experimentele pe animale desfășurate de Neuralink, experimente pe baza cărora FDA a acordat aprobarea pentru implantarea pe pacienți umani.

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version