Connect with us

SANATATE

STUDENT ÎN ITALIA – Maramureșeanul Viorel Ionuț Bohotici a inventat masca facială inteligentă, care își schimbă culoarea când nu mai filtrează aerul

Publicat cu

pe

Viorel Ionuț Bohotici, un tânăr de 19 ani, născut în Berbești (jud. Maramureș), revoluționează lumea medicală în timpul pandemiei de coronavirus. Viorel Ionuț Bohotici, student în anul I la Inginerie Electronică la Politehnica din Torino, a inventat masca inteligentă. Aceasta își schimbă culoarea dacă nu mai filtrează aerul.

Viorel Ionuț Bohotici își va prezenta invenția pe 18 februarie la Dubai Expo.

Lui Viorel i-a venit ideea după ce a citit că 72% dintr-un eșantion de utilizatori de măști le-au folosit atât de mult timp încât au devenit ineficiente și nu mai puteau să acționeze ca o barieră pentru coronavirus. „Având obligația de a folosi măștile peste tot, acest senzor devine esențial. Dacă dispozitivul de filtrare nu mai este eficient, masca devine portocalie”, și-a explicat Viorel invenția, potrivit Rai News.

„Tânărul de 19 ani, care locuiește în Ancona împreună cu părinții, a brevetat deja microcipul conceput în urmă cu un an și l-a prezentat ca lucrare pentru examenele finale, la Liceul Galilei din Jesi. Viorel și-a întipărit bine în minte ceea ce i-a spus profesorul său de chimie organică și biochimie la examenul final: „Aceasta nu este o teză de liceu, ci o teză de licență”.

Reținut cu detaliile tehnice ale invenției sale, Viorel a spus că dispozitivul său se bazează pe prezența anumitor enzime care provoacă reacția și schimbarea culorii și că prețul de producție este unul redus.

Însă dispozitivul lui Viorel mai poate fi utilizat și în sectorul alimentar și chiar cel medical”, scrie digi24.ro.

Viorel nu este la prima experiență în domeniul cercetării. În timpul liceului a patentat un dispozitiv pentru igienizarea bancnotelor.

Potrivit Ancona Today, Viorel, care locuiește în Italia de când avea 2 ani, a primit deja oferte de la fabricanți pentru masca lui.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate