Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

STUDIU – BioNTech incepe testarea pe oameni a primului vaccin împotriva cancerului pulmonar

Publicat cu

pe

În prima fază a unui studiu clinic, medicii din șapte țări (Marea Britanie, SUA, Germania, Ungaria, Polonia, Spania și Turcia) vor administra pacienților un nou vaccin produs de BioNTech, denumit BNT116, destinat tratării cancerului pulmonar.

BioNTech a explicat că BNT116 este un vaccin de tip ARN mesager, similar cu cel folosit împotriva Covid-19. Acesta introduce în organism markeri tumorali specifici cancerului pulmonar non-microcelular (NSCLC), cel mai comun tip de cancer pulmonar, cu scopul de a antrena sistemul imunitar să recunoască și să elimine celulele canceroase și să prevină reapariția acestora. Spre deosebire de chimioterapie, vaccinul este conceput pentru a întări răspunsul imun fără a afecta celulele sănătoase.

Aproximativ 130 de pacienți din diverse stadii ale bolii, inclusiv stadii incipiente și avansate sau cu cancer recurent, vor primi vaccinul în combinație cu imunoterapia.

Un pacient de 67 de ani din Marea Britanie, diagnosticat în luna mai și care a început tratamentul cu chimioterapie și radioterapie, a primit deja prima doză a vaccinului marți. Tratamentul a constat în administrarea a șase injecții cu diferite tipuri de ARN, la intervale de cinci minute, pe parcursul a 30 de minute. Vaccinul va fi administrat săptămânal timp de șase săptămâni, după care frecvența va fi redusă la o dată la trei săptămâni, pentru un total de 54 de săptămâni.

Oamenii de știință au salutat inițiativa, considerând că acest vaccin ar putea avea un „potențial revoluționar” de a salva mii de vieți. Cancerul pulmonar, una dintre cele mai agresive și letale forme de cancer, este responsabil pentru aproximativ 1,8 milioane de decese anual la nivel global, iar rata de supraviețuire pentru pacienții în stadii avansate este extrem de scăzută.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate

YHP Logo