Un studiu amplu, publicat în revista medicală BMJ Oncology, care a evaluat 29 de tipuri de cancer din 204 ţări, arată că numărul persoanelor cu vârste între 14 şi 49 de ani diagnosticate cu cancer a crescut cu aproape 80% în 30 de ani. Mai exact, numărul cazurilor de cancer cu debut precoce, la nivel mondial, a crescut de la 1,82 milioane în 1990 la 3,26 milioane în 2019.
Dintre acestea, cancerul mamar a înregistrat cel mai mare număr de cazuri și de decese asociate. Specialiștii estimează că până în 2030 numărul persoanelor diagnosticate cu cancer să crească cu încă 31%, precizează biziday.ro.
Autorii studiului admit că încă cercetează motivele exacte care stau la baza acestei creșteri a numărului de cazuri, însă primele ipoteze includ predispoziţiile genetice şi dietele sărace în fructe şi lactate, consumul excesiv de carne roşie, sare, zahăr, alcool și tutun, sedentarismul și obezitatea printre factorii decisivi. “Încurajarea unui stil de viață sănătos, inclusiv o dietă echilibrată, reducerea consumului de alcool şi a fumatului și mişcarea în aer liber ar putea reduce incidenţa cancerului cu debut precoce”, se arată în studiu.