Connect with us
Descarcă aplicația

POLITICA

SURSE – Şefa guvernului eston Kaja Kallas îşi manifestă interesul pentru funcţia de secretar general al NATO

Publicat cu

pe

Şefa guvernului Estoniei, Kaja Kallas, a afirmat marţi seară că ar dori să fie avută în vedere pentru funcţia de secretar general al NATO după plecarea lui Jens Stoltenberg, a relatat Politico, preluat de Reuters.

Vorbind la o conferinţă a Politico la Washington, Kaja Kallas a răspuns ‘da’ atunci când a fost întrebată dacă ar dori să fie avută în vedere pentru acest rol.

Kallas a fost un critic principal al Rusiei în UE şi NATO şi a insistat pentru planuri de apărare mai cuprinzătoare pentru cele trei ţări baltice – Estonia, Letonia şi Lituania -, care au toate graniţă cu Rusia.

Diplomaţi din cadrul NATO au spus, totuşi, că şefa guvernului eston ar putea fi considerată prea agresivă de unii membri ai Alianţei.

Stoltenberg se află în funcţie din 2014 şi urmează să se retragă în octombrie 2024.

Mandatul său a fost prelungit în iulie pentru a patra oară, cele 31 de state din Alianţă optând să menţină în post un lider experimentat în loc să se pună de acord asupra unui succesor în contextul războiului dus de Rusia în Ucraina, la porţile NATO.

Prim-ministrul olandez în exerciţiu Mark Rutte a declarat şi el că ar fi interesat de funcţia de secretar general al NATO.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate