ACTUALITATE

TABĂRĂ – Polițiștii, printre elevii olimpici maramureșeni

Publicat cu

pe

În cadrul taberelor pentru elevii olimpici din Maramureș, polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlar au onorat invitația profesorilor, de a se afla în mijlocul elitelor învățământului maramureșean. Astfel, în zilele de 26 și 28 august s-au întâlnit cu elevii olimpici aparținând minorităților naționale, respectiv cu olimpicii artiști.

„Scopul nostru, al polițiștilor a fost de a-i copta ca parteneri în activitățile ce vor urma pe linia prevenirii și combaterii bullyingului în unitățile de învățământ pe acești elevi, care suntem convinși că sunt lideri informali în școlile lor. Acestor copii le-au fost prezentate materiale de bune practici în lupta împotriva violenței din școli și i-am rugat să-și exercite activ rolul de „ambasadori anti-bullying” prin realizarea următoarele activități cu caracter informativ:
• creșterea gradului de conștientizare în rândul elevilor referitor la acest comportament violent;
• identificarea situațiilor de bullying;
• importanta medierii conflictelor lipsite de pericol, care pot agrava relațiile între elevi și care pot conduce la acte grave de violență;
• încurajarea elevilor, în special a martorilor, de a adopta strategii de susținere a victimelor actelor de bullying;
• responsabilizarea elevilor de a raporta actele de violență psihologică către orice cadru didactic ori către grupul de acțiune anti-bullying al școlii;
• promovarea activităților grupului de acțiune anti-bullying din școala de proveniență.

Un alta aspect urmărit în cadrul dialogului cu elevii a fost acela de conștientizare a pericolului pe care îl are consumul de alcool și substanțe interzise, atât din punct de vedere fiziologic, cât și social asupra lor. Ei au fost avertizați că, curiozitatea se transformă repede în dependență, iar pentru un număr din ce în ce mai mare de adolescenți dependența de alcool sau de droguri este parte a unui stil de viață contraproductiv și dezadaptativ. În toate situațiile, mirajul pe moment, a stării de bine, transformă corpul și mintea într-un „bolnav” cu șanse reduse de supraviețuire pe termen lung. Pentru a nu cădea în capcana adicției sau a „acceptării sociale” (ca membri ai unor grupuri cu potențial criminogen) este indicat ca, copiii să: caute modele de influență socială inteligente, se concentreze pe norme / reguli și respectarea acestora, interacționeze și să comunice permanent cu părinții, iar atunci când presiunile grupului sunt exagerate să discute cu profesorii, polițiștii sau alte persoane abilitate.
Considerăm că întâlnirile cu olimpicii maramureșeni au fost de bun augur, iar preocuparea lor pentru normele de conviețuire socială bazate pe înțelegere, acceptare și toleranță, ne dau putere de muncă, nouă polițiștilor, și îi asigurăm de sprijinul nostru în preocuparea lor de a crea armonie și dreptate acolo unde învață și se pregătesc cu seriozitate pentru viață”, informează reprezentanții IPJ Maramureș.

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version