La sfârșitul lunii ianurie, lună dedicată sărbătoririi Zilei Culturii Naționale, sub semnul lui Mihai Eminescu, Teatrul Independent Ararat, la invitația Consulatului Român din Stuttgart, a Forumului Româno-German din Stuttgart, a Asociației Culturale ”A.I. Cuza” Bergheimer și a Institutului Cultural Român din Viena, a susținut un turneu în mai multe orașe din Austria și Germania cu spectacolul ”Pe mine, mie… redă-mă”, concepția artistică Claudiu Pintican.
Cu ocazia susținerii reprezentației din Heidelberg, Germania, profesorul universitar Adrian Militaru, profesor la Universitatea din Mannheim și la Mannheimer Abendakademie (Universitatea Populară din Mannheim) a scris o cronică după vizionarea spectacolului pe versuri de Mihai Eminescu, ”Pe mine, mie… redă-mă”.
În seara de 26 ianuarie 2024, asociația culturală româno-germană ”Alexandru Ioan Cuza” a organizat la Heidelberg un eveniment comemorativ dublu, dedicat atît nașterii ”Luceafărului” liricii românești, în 15 ianuarie 1850, cât și Unirii Principatelor Române, 9 ani mai tîrziu, în 24 ianuarie.
După o scurtă introducere în istoricul Unirii, ținută de președintele asociației, profesorul Iosif Herlo, și o slujbă religioasă, menită să marcheze apartenența românilor la credința ortodoxă, a urmat ”highlight-ul” serii – un spectacol pe cât de original, inedit, pe atât de reușit. Realizatorul spectacolului, care este totodată și interpretul principal, este nimeni altul decât Claudiu Pintican, fondatorul si directorul Teatrului ARARAT, din Baia Mare, om de teatru dotat cu un imens talent actoricesc, dar și cu dorința, voința și capacitatea de a semăna și cultiva arta teatrală în inimile publicului. Claudiu Pintican este deja cunoscut și apreciat pe scenele teatrelor din diaspora românească, cu precădere din Germania și Austria, țări în care și-a câștigat deja un renume și un public entuziasmat și fidel.
O scurtă probă din spectacolul cu care a venit acum în turneu ne prezentase domnul Pintican în avanpremieră anul trecut, după finalul spectacolului ”Soacra cu trei nurori”, care s-a bucurat de un deosebit succes. Ideea noului spectacol și mica probă pe care ne-a oferit-o atunci au captivat pe loc publicul și a trezit speranțe la încă o seară frumoasă de teatru. Cu toții așteptam nerăbdători acest spectacol, intitulat ”Pe mine, mie, redă-mă!” Despre ce este vorba? Într-un recital de aproape două ore, actorul prezintă fragmente din peste 55 de poezii ale lui Mihai Eminescu legate într-o înlănțuire originală, plină de sensibilitate, dar organic alcătuită. Întreg registrul sufletesc al marelui nostru bard, de la acordurile grave și eroice ale Scrisorii a III a, la filozofia resemnată a Glossei, de la zbuciumul lui Hyperion, mânat de instincte umane, gata să schimbe nemurirea pe o clipă de fericire telurică, efemeră, la fragilitatea simțirii poetice, care bate ”în ritmul sfînt al unei ode”, de la proiecțiile virtuale ale întâlnirii cu iubita, când vitale, când contemplative în desfășurare, la tonul deziluziei romantice al Florii albastre – ”Totuși este trist în lume!” – Claudiu Pintican ilustrează în mod fascinant tot acest diapazon al universului liric și geniului eminescian. În diferitele sale stări de creație, dar și etape ale vieții, conform viziunii lui Shakespeare, evocate la începutul spectacolului, ”poetul”, pe care el îl întruchipează, este însoțit de ”muza” sa, splendid interpretată de balerina Noemi Popa. Coloana sonoră care susține acustic ductul poetic al recitalului a fost asigurată cu sensibilitate de către colegul actor Dan Cordea.
Gestul, deopotrivă gingaș și simbolic al actorului – de a merge la finele spectacolului printre spectatori și a le oferi dintr-un buchet câte o floare cu adevărat albastră – poate reprezenta, în cele din urmă, dorința poetului, de a se împărtăși nouă, cititorului, recte spectatorului, și, în acest fel, de a ne integra, cu trăirile, visările, speranțele și resemnările sale, în lumea sa.
Un spectacol de excepție, prezentat de un teatru care se autonumește, cu multă modestie, ”din geamantan”, demn de recunoaștere și pe scenă de teatru mare.
Un deliciu artistic ce trebuie savurat – Claudiu Pintican, cu Teatrul ARARAT!