Connect with us
Descarcă aplicația

TEHNOLOGIE

TEHNOLOGIE – Giganţi din industria noilor tehnologii promit o inteligenţă artificială „mai etică”

Publicat cu

pe

Opt companii din domeniul tehnologiei, inclusiv gigantul IT american Microsoft, au semnat luni o declarație de intenție pentru a „promova o inteligență artificială mai etică”, în cadrul unui forum mondial organizat de UNESCO în Slovenia, conform informațiilor AFP.

După ce în noiembrie 2021 peste 50 de țări au adoptat primele reguli mondiale privind inteligența artificială (AI), „facem un nou pas important prin obținerea aceluiași angajament concret din partea marilor companii”, a declarat Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, citat într-un comunicat de presă publicat de organizația ONU, relatează Agerpres.

O asemenea alianță este „esențială dacă dorim să dezvoltăm o inteligență artificială care să servească binelui comun”, a adăugat ea.

Alături de Microsoft, printre semnatari se numără LG AI Research – centrul de cercetare al conglomeratului sud-coreean LG, grupul chinez Lenovo, compania de carduri bancare Mastercard, grupul american de software Salesforce și operatorul spaniol de telecomunicații Telefonica.

Prin acest acord, toți semnatarii își asumă „rolul lor în protejarea drepturilor omului în timpul proiectării, dezvoltării, achiziționării, vânzării și utilizării AI”.

Concret, companiile vor implementa „proceduri de verificare” pentru a evalua riscurile și a corecta „efectele dăunătoare ale inteligenței artificiale într-un interval de timp rezonabil”.

Acordul a fost semnat la centrul de congrese din Kranj, aproape de capitala slovenă Ljubljana, unde are loc cel de-al doilea Forum mondial UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură) pe această temă.

Anunțul vine la scurt timp după ce statele membre ale Uniunii Europene au aprobat o legislație globală revoluționară privind reglementarea AI, după negocieri intense privind echilibrul între inovație și siguranță.

Apariția, la sfârșitul anului 2022, a ChatGPT, dezvoltat de start-up-ul californian OpenAI, capabil să scrie eseuri, poezii și traduceri în câteva secunde, și a altor sisteme capabile să creeze sunete sau imagini, a dezvăluit publicului larg imensul potențial al AI. Dar există și riscuri, precum difuzarea de fotografii false care par extrem de autentice, avertizând asupra pericolului de manipulare a opiniei publice.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate