Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

TEHNOLOGIE – Inteligența artificială poate prezice orientările politice pe baza imaginilor unor fețe fără expresie

Publicat cu

pe

Specialiștii trag un semnal de alarmă în legătură cu impactul tot mai profund al tehnologiilor de recunoaștere facială, subliniind că acestea sunt mult mai amenințătoare decât se credea anterior și reprezintă o serioasă provocare pentru viața privată a indivizilor. Această preocupare vine în urma unui studiu recent care a demonstrat că inteligența artificială poate prezice cu succes orientarea politică a unei persoane folosind imagini ale feței acestora într-un mod aparent lipsit de expresie.

Michal Kosinski, autorul principal al studiului publicat recent în revista American Psychologist, a declarat pentru Fox News Digital că 591 de participanți au răspuns la un chestionar privind orientarea politică personală, iar apoi inteligența artificială a analizat imagini ale fețelor acestora pentru a prezice opiniile politice.

Kosinski, profesor asociat de comportament organizațional la Graduate School of Business din cadrul Universității Stanford, a subliniat că mulți oameni nu sunt conștienți de gradul în care își expun intimitatea prin simpla publicare a unei fotografii. El a evidențiat că aspecte precum orientarea sexuală, orientarea politică și opiniile religioase ar trebui să fie protejate, iar tehnologiile moderne pot compromite această protecție.

În ceea ce privește studiul, acesta a implicat colectarea imaginilor participanților într-un mod strict controlat, cu toți participanții îmbrăcați în tricouri negre, fără machiaj și cu părul facial îndepărtat, în cazul în care era necesar. Algoritmul de recunoaștere facială VGGFace2 a fost utilizat pentru a extrage caracteristicile feței și a le compara cu o bază de date pentru a prezice orientarea politică.

Este evident că aceste descoperiri ridică întrebări esențiale cu privire la protecția datelor personale și la limitele impunerii tehnologiilor de recunoaștere facială în viața privată a indivizilor.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate