ACTUALITATE

TELEVIZIUNI – Atenționarea publicului la difuzarea filmelor realizate înainte de ’89

Publicat cu

pe

Televiziunile vor trebui să informeze publicul în cazul prezentării unor filme româneşti realizate înainte de anul 1989. Fie vor difuza emisiuni în care pot fi puse în discuţie aceste pelicule, fie vor afișa una dintre menţiunile: „film realizat în perioada comunistă, în care difuzarea era condiţionată de o viză a cenzurii” sau „film realizat în perioada comunistă, în care funcţionau cenzura şi propaganda de stat”.

Este o recomandare aprobată ieri de Consiliul Naţional al Audiovizualului la propunerea lui Răsvan Popescu, fost preşedinte al CNA. S-a ajuns la această variantă plecând de la o inițiativă legislativă a USR de modificare a Legii audiovizualului care propunea ca filmele făcute înainte de ’89 să fie marcate pe ecran cu un ‘C’, de la ‘cenzură’.

Recomandarea aprobată de CNA este destinată „în special tinerilor de azi”, precizează Răsvan Popescu. În opinia sa, „ei nu ştiu – nu au de unde – cum e să trăieşti într-o ţară fără libertate de exprimare, în care cenzura şi propaganda falsificau realitatea”.

Istoria nu se învață din filme, subliniază Marius Diaconescu, doctor în istorie și conferențiar universitar la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. El este de părere că dacă se va reveni la un sistem rezonabil de predare a disciplinei istorie în învățământul preuniversitar, generațiile următoare vor trata, cu critica necesară, filmele făcute înainte de ’89.

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version