Connect with us
Descarcă aplicația

NEWS

TIMP LIBER – Cele mai bune țări din Europa pentru a schia

Publicat cu

pe

Aproximativ 24% din stațiunile de schi din Europa sunt închise din cauza temperaturilor neobișnuit de ridicate, dar există încă o șansă pentru iubitorii de schi de a se bucura de zăpadă în luna februarie, conform informațiilor publicate de Euronews.com. În mod obișnuit, luna februarie este o perioadă aproape garantată pentru găsirea zăpezii în Europa pentru cei pasionați de sporturile de iarnă, dar acest lucru ar putea fi semnificativ mai dificil în acest an.

Luna ianuarie a fost cea mai caldă înregistrată vreodată, conducând la o creștere a temperaturilor medii globale pe o perioadă de 12 luni peste pragul critic de 1,5 grade Celsius pentru prima dată. În sudul Spaniei, unele regiuni au înregistrat temperaturi de peste 30 de grade Celsius, un fenomen neobișnuit pentru această perioadă a anului. În Alpi, care traversează mai multe țări printre care Monaco, Franța, Elveția, Italia, Liechtenstein, Germania, Austria și Slovenia, stratul de zăpadă s-a subțiat cu 5,6% în fiecare an în ultimele cinci decenii.

Aceste constatări provin din cercetările efectuate de Universitatea din Padova și de Institutul de Științe Atmosferice și Climatice din Bologna, Italia. În Franța, mai multe stațiuni de schi, în special cele din Pirinei, au fost afectate de temperaturile neobișnuit de ridicate, ceea ce a dus la lipsa zăpezii.

În lumina acestor evenimente, meteorologii consideră că este puțin probabil ca zăpada să fie refăcută înainte de începerea vacanței de jumătate de trimestru în multe stațiuni. Elveția, renumită pentru destinațiile sale de lux și de calitate superioară, a întâmpinat probleme similare, cu un număr semnificativ de stațiuni nevoite să închidă.

În ianuarie, la o altitudine de aproximativ 1.800 de metri în Haute-Maurienne, Savoie, s-au înregistrat temperaturi de 8 grade Celsius, ceea ce a fost îngrijorător pentru experții în climă. Pentru cei care sunt îngrijorați de aceste aspecte, se recomandă să se îndrepte către Europa de Est, unde condițiile de schi sunt bune la altitudini mari, deși mai puțin favorabile pe pârtiile inferioare. În Slovacia și Bulgaria, de exemplu, stațiunile Jasna și Borovets au anunțat că majoritatea pârtiilor lor sunt deschise și au condiții excelente.

În Austria, majoritatea stațiunilor au reușit să rămână deschise, deoarece temperaturile nu au fost atât de ridicate în comparație cu alte regiuni. Deși unele stațiuni austriece au avut parte de vreme caldă și însorită la începutul lunii februarie, cele situate la altitudini mai mari au beneficiat de căderi proaspete de zăpadă. De exemplu, Kitzsteinhorn, în vestul țării, a raportat căderi de zăpadă de aproximativ 25 de centimetri în ultimele zile.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate