Connect with us

ACTUALITATE

TRIST – A murit prof. Ilie Marinca, unul dintre fondatorii filialei Baia Mare a Universității „Vasile Goldiș”

Publicat cu

pe

Profesorul Ilie Marinca, dascălul și directorul multor generații de elevi din Fărcașa, a încetat din viață la vârsta de 77 de ani.
Biografie
S-a născut în 7 mai 1944, în satul Săliște com.Băsești. Este absolvent al Facultății de științe naturale și agricole din cadrul Institutului pedagogic din Baia Mare (șef de promoție cu media 10,00) și al Facultății de biologie din cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj Napoca (examen de licență promovat cu media 10.00).
După terminarea studiilor, în anul 1965, este repartizat ca profesor titular la catedra de biologie a Școlii generale Fărcașa iar din 1966 până în 1980 a fost și director coordonator la aceeași școală. In această perioadă s-a preocupat pentru încadrarea școlii cu personal calificat, pentru dezvoltarea și modernizarea bazei didactico-materiale, amenajarea de cabinete, laboratoare și ateliere la toate disciplinele de studiu. A desfășurat deasemenea și o intensă activitate culturală și sportivă.
Rezultatele obținute la școala din Fărcașa au dus la promovarea sa, în anul 1980, în funcția de inspector școlar de biologie, funcție în care va activa până în anul 1990.
Din 1990 până în 2007 a fost profesor la școala „Nicolae Iorga” din Baia Mare, perioadă în care, în paralel, a coordonat practica pedagogică a studenților de la Facultatea de biologie a Universității de Nord.
După pensionare, în anul 2007, și-a continuat activitatea didactică în cadrul Universității de Vest „ Vasile Goldiș” ocupând funcția de director, perioadă în care a desfășurat o intensă activitate științifică. De altfel, Ilie Marinca a fondat, alături de Vasile Berlingher, filiala Baia Mare a Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad (sursa Facebook Primăria Fărcașa).
Priveghiul va avea loc miercuri, 12 Ianuarie, începând cu orele 18:00, la Capela ortodoxa din localitatea Farcasa.
Slujba de înmormântare va avea loc joi, 13 Ianuarie, începând cu orele 13:00, la Cimitirul ortodox din Farcasa.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate