Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

Ucraina ”nu va discuta” de un transfer către SUA al dreptului de proprietate asupra centralelor sale nucleare, spune Zelenski

Publicat cu

pe

Ucraina ”nu va discuta” despre transferul către Statele Unite al dreptului de proprietate asupra centralelor sale nucleare, inclusiv asupra celei ocupate de la Zaporojie, a declarat joi președintele Volodimir Zelenski, a doua zi după ce a discutat la telefon cu Donald Trump, care a sugerat că țara sa ar putea prelua ”posesia” acestora, relatează AFP, informează AGERPRES.

”Nu vom discuta despre asta. Avem 15 reactoare nucleare în funcțiune astăzi. Toate acestea aparțin statului nostru”, a insistat Zelenski la o conferință de presă la Oslo.

Ucraina deține patru centrale nucleare în funcțiune, toate construite în perioada sovietică. Soarta celei de la Zaporojie (sud), cea mai mare din Europa și închisă de la ocuparea sa de către armata rusă la începutul anului 2022, este un motiv de îngrijorare pentru Kiev și Occident, în special pentru Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA). Rușii și ucrainenii s-au acuzat reciproc în ultimii trei ani de atacarea ei cu drone și rachete.

Miercuri, Casa Albă a sugerat că Statele Unite ar putea prelua ”în posesie” centrale ucrainene, în cadrul eforturilor Washingtonului de a pune capăt invaziei ruse.

”Deținerea de către americani a acestor centrale electrice ar constitui cea mai bună protecție și cel mai bun sprijin posibil pentru infrastructura energetică ucraineană”, a justificat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe Karoline Leavitt, în urma convorbirii telefonice dintre Donald Trump și Volodimir Zelenski.

”Sunt centrale nucleare care aparțin statului, nu sunt proprietate privată”, a amintit la rândul său joi Zelenski, adăugând, totuși, că înțelege dacă americanii ”vor să modernizeze, să investească” în centrala nucleară de la Zaporojie.

”Este o chestiune deschisă, putem vorbi despre asta”, a menționat el în fața presei.

Dar ”nu am discutat absolut deloc problema proprietății cu președintele Trump”, a precizat el. Miercuri, el a spus că a ”vorbit doar despre o centrală electrică, aflată sub ocupație rusă” cu Donald Trump.

În 1986, în timp ce era republică sovietică, Ucraina a fost scena celui mai mare dezastru nuclear din istorie, când un reactor de la centrala sa de la Cernobîl (nord) a explodat, contaminând teritorii vaste din Europa, dar mai ales din Ucraina, Rusia și Belarus, mai amintește AFP.

Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

YHP Logo