POLITICA

UE – Noua alianţă a lui Viktor Orban are suficiente partide în componenţa sa pentru a obţine statutul de grup în PE

Publicat cu

pe

O nouă alianță de extremă dreapta în Parlamentul European, lansată recent de premierul ungar Viktor Orban, a reușit să atragă suficiente partide pentru a obține statutul de grup în legislativul european, informează duminică dpa.

AFP amintește că liderul naționalist ungar, a cărui țară deține președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene din 1 iulie, și-a anunțat pe 30 iunie intenția de a forma un nou grup parlamentar numit „Patrioți pentru Europa”, împreună cu partidul de extremă dreapta austriac și mișcarea centristă a fostului prim-ministru ceh Andrej Babis.

De atunci, cinci partide din diverse țări și-au declarat aderarea: Partidul pentru Libertate (PVV) al olandezului Geert Wilders, partidele portughez Chega, spaniol VOX, și – cele mai recente care au anunțat aderarea sâmbătă – Partidul Popular Danez și partidul de extremă dreapta separatist flamand Vlaams Belang.

Astfel, șapte țări sunt acum reprezentate în alianța „Patrioți pentru Europa”, îndeplinind astfel o condiție esențială pentru formarea unui grup parlamentar în viitoarea legislatură europeană.

Orban a anunțat că luni va avea loc la Bruxelles o întâlnire cu partidele care formează acest nou grup.

Conform premierului ungar, partidul de extremă dreapta francez Adunarea Națională (RN) urmează să își anunțe decizia „după turul doi al alegerilor legislative” anticipate din Franța, care au loc duminică.

Dacă RN se va alătura grupului, va deveni cel mai mare grup din punct de vedere al numărului de deputați, cu 30 de europarlamentari.

Partidul Liga al politicianului italian Matteo Salvini și-a exprimat interesul față de noua mișcare, dar nu a confirmat încă participarea.

Noua alianță avea nevoie de sprijinul partidelor din șapte țări pentru a fi recunoscută ca grup independent în Parlamentul European.

Viktor Orban, al cărui partid Fidesz este neafiliat de când a părăsit Partidul Popular European (PPE, dreapta) în 2021, speră să poată promova o viziune diferită, opusă sprijinului militar pentru Ucraina, împotriva „imigrației ilegale” și în favoarea „familiei tradiționale”.

„Începe o nouă eră”, a declarat el, adăugând că noul grup „va schimba politica europeană”.

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version