Connect with us

POLITICA

UE – România a primit cu aproape 45 miliarde euro mai mult decât a contribuit la bugetul UE

Publicat cu

pe

România a primit, în cei 15 ani care au trecut de la aderarea la UE (2007-2021), cu 44,7 miliarde de euro mai mult decât a contribuit la bugetul Uniunii Europene, relevă datele analizate de Profit.ro. Astfel, sumele primite de la bugetul UE au ajuns, la finalul lunii decembrie a anului trecut, la 68,75 miliarde de euro, în timp ce contribuția cumulată pentru această perioadă este de 24 miliarde de euro.

Fondurile europene au reprezentat în acești 15 ani una dintre sursele importante de finanțare pentru proiecte derulate de autorități, locale sau centrale, dar și de mediul privat, relevă date analizate de Profit.ro. Sumele de mai sus sunt doar cele accesate de România prin bugetele multianuale ale UE.

La aceastea se adaugă alte 2 miliarde de euro prin NextGenerationEU (2021-2023), din care 1,85 miliarde de euro este suma încasată în decembrie anul trecut ca avans din granturile aferente PNRR, iar 123 milioane de euro reprezintă asistență de redresare pentru coeziune (ReactEU). Anul trecut, poziția netă doar în relația cu bugetul multianual, fără PNRR, a fost de 3,58 miliarde euro, fondurile accesate fiind de 6,34 miliarde euro, iar contribuția, de 2,76 miliarde euro.

Recent, Comisia Europeană a virat alte 1,9 miliarde de euro în contul statului român, reprezentând prefinanțarea din împrumutul acordat României, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), după ce au fost atinse țintele și jaloanele din trimestrul IV 2021. Acesta este un împrumut și nu apare în statistica de până la 31 decembrie 2021 a soldului financiar al României cu bugetul UE.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate