Connect with us
Descarcă aplicația

IMPORTANT

UE – Ţările baltice şi Polonia vor cere fonduri Uniunii Europene pentru a-şi apăra graniţele

Publicat cu

pe

Miniștrii Apărării din Estonia, Letonia și Lituania, împreună cu un oficial de rang înalt din Ministerul polonez al Apărării, au convenit vineri să solicite fonduri din partea Uniunii Europene (UE) pentru a întări apărarea frontierelor împotriva amenințărilor hibride și convenționale, potrivit agenției EFE.

Miniștrii Apărării Laurynas Kasciunas (Lituania), Hanno Pevkur (Estonia) și Andris Spruds (Letonia), împreună cu subsecretarul de stat al Ministerului polonez al Apărării, Stanislaw Wziatek, s-au întâlnit la Daugavpils, în estul Letoniei, și au vizitat un post de frontieră, parte din linia comună de apărare pe care cele trei țări baltice plănuiesc să o întărească.

„Ne dorim ca UE să joace un rol mai activ în consolidarea graniței de est a Uniunii și în asigurarea securității. Frontierele de est ale UE sunt și frontierele estice ale flancului NATO,” a declarat Laurynas Kasciunas, conform unui comunicat emis de guvernul lituanian.

El a subliniat că NATO și UE trebuie să acorde o atenție sporită unui plan de consolidare a apărării, cu măsuri concrete și finanțare adecvată.

Ministrul lituanian a adăugat că oficialii prezenți la Daugavpils au fost de acord că Estonia, Letonia, Lituania și Polonia reprezintă avangarda apărării granițelor externe estice ale NATO și UE, protejând împotriva amenințărilor hibride și convenționale. Astfel, aceste state consideră esențială o cooperare strânsă în cadrul acestor organizații.

„Obiectivul nostru este să transmitem împreună importanța acestei inițiative și să folosim instrumentele NATO și UE pentru a dezvolta capacitățile de apărare,” a mai spus Kasciunas.

Presa letonă a publicat imagini cu oficialii celor patru țări inspectând bariere antitanc din oțel la un punct de frontieră dintre Letonia și Belarus.

Actualitate

YHP Logo