S-a mai stins un nume. Este vorba despre poeta Elena Borcuti, care a plecat dintre noi în 7 august, lăsând în urmă numeroase creații literare. S-a născut în satul Ruștior din județul Bistrița-Năsăud în 21 mai 1949. A frecventat Liceul nr. 1 din Bistrița (acum Colegiul Național „Liviu Rebreanu”) și și-a desăvârșit studiile superioare în domeniul științelor biologice la Facultatea de Biologie și Agricultură din Baia Mare. Cei de la Biblioteca Județeană Baia Mare spun că a îmbrățișat cariera didactică, fiind profesoară de biologie timp de peste 30 de ani, în localitățile Lăpuș, Dumbrăvița, Chechiș din Maramureș.
„Activitatea sa literară s-a dezvoltat îndeosebi în cadrul Asociației „eCreator”, dar a avut colaborări și cu Asociația Scriitorilor din Maramureș. Iubirea pentru natură și pasiunea pentru frumos s-au materializat în arta sa poetică consolidată prin apariția volumelor:
Când florile-şi deschid corola, Baia Mare, Editura Eurotip, 2017
Natură, flori şi iubire, Baia Mare, Editura Ecreator, 2018
Simfonii prin anotimpurile vieţii, Baia Mare, Editura Ecreator, 2019
Darul lui Pufu. Povestiri în versuri pentru copii, Baia Mare, Editura Ecreator, 2020
Lumini şi umbre. Poezii, Baia Mare, Editura Ecreator, 2021
În vers de aur. Poezii, Baia Mare, Editura Ecreator, 2023.
Deși majoritatea poeziilor sale sunt pasteluri, scriitoarea este atentă și la situația tinerilor din zilele noastre și manifestă în multe poezii interesul pentru trecutul nostru glorios pe care-l apreciază și-l prezintă cu adevărata lui valoare, manifestându-se prin această atitudine ca un scriitor patriot. Prin versurile sale, poeta Elena Borcuti ne transmite ideea reconsiderării și prețuirii luptei pentru țară și popor dusă de înaintașii noștri, astfel, în primul rând apar eroii – acei necunoscuți care au situat țara mai presus de propria lor viață”, spun oficialii Bibliotecii Județene.
Dragoș HOJDA