Connect with us

POLITICA

UNGARIA – Parlamentul European îi cere lui Viktor Orban să prezintă o poziție europeană comună în timpul vizitei pe care o va efectua la Moscova

Publicat cu

pe

Comisiile pentru afaceri externe și pentru apărare ale Parlamentului European au anunțat că premierul Ungariei, Viktor Orban, trebuie să prezinte o poziție europeană comună în timpul vizitei pe care o va efectua la Moscova, informează hungarytoday.hu.

Pe de altă parte, consilierul Departamentului de Stat al SUA, Derek Chollet, a vorbit cu secretarul de stat pentru politică de securitate Péter Sztáray despre relaxarea conflictului ruso-ucrainean, rolul Ungariei în NATO și cooperarea militară dintre cele două țări.

Pe 1 februarie, Viktor Orbán va merge în Rusia pentru a se întâlni cu președintele rus Vladimir Putin. Discuțiile bilaterale se vor concentra pe proiectul Paks (centrala nucleară), aprovizionarea cu gaze și producția de vaccinuri, relatează Euronews.

Nathalie Loiseau, președintele Subcomisiei pentru securitate și apărare, a declarat că  este important mesajul pe care prim-ministrul maghiar îl va duce la Moscova și că este important să existe un mesaj comun coordonat din partea UE:

”Putin încearcă să ne despartă; de exemplu, ieri s-a întâlnit cu companii italiene. Și va continua să ne testeze. Sper din tot sufletul că Viktor Orbán este conștient de ce este în joc și că rămâne la mesajul de unitate al UE”, a declarat Loiseau.

Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, David McAllister, a adăugat că „este important ca mesajul UE să fie clar” pentru Moscova: „Cele 27 de state membre, care lucrează cu partenerii noștri transatlantici, trebuie să precizeze că orice atac militar asupra Ucrainei ar avea consecințe grave și că susțin suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor europene, inclusiv a Ucrainei”.

Orbán va merge în Rusia, în ciuda faptului că partidele de opoziție din Ungaria i-au cerut să-și anuleze călătoria, deoarece „vizita sa – și faptul că nu și-a anulat călătoria în ciuda tensiunilor crescânde de la granița Ucrainei – transmite mesajul că statele membre NATO și UE nu sunt unite în a respinge propunerile lui Putin.”

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate