IMPORTANT

UNICITATE – Lacul Iezer de forma hărții României și legendele lui

Publicat cu

pe

Nu există român care să nu fi auzit de Lacul Iezer din Pietrosul Rodnei, devenit celebru în țară, dar și în străinătate datorită formei pe care acesta o are, formă care nu a putut fi explicată. Biologul Parcului Național Munții Rodnei, Claudiu Iușan, aduce în prim plan unicitatea acestor munți, de data aceasta oprindu-se asupra lacului glaciar Iezer de forma hărții României și legendele lui.
Maramureșenii trebuie să știe în primul rând că „Iezerul este un lac glaciar, de forma hărţii României, aflat în Munţii Rodnei, sub Vârful Pietrosu Mare (2.303 metri), la o altitudine de 1.825 de metri. Are suprafaţa de 3.450 de metri pătraţi, adâncimea maximă de 2,5 metri şi lungimea de 84 de metri. În imediata apropiere a lacului se află staţia meteo „Pietrosu“. Misterul unicului lac creat de natură sub forma hărții României. Bătrânii locului au vorbit despre motivul pentru care oamenii nu se încumetă să intre în apele lui. Din punct de vedere ştiinţific, zona căldării glaciare (n.r. – formă de relief adâncită în amfiteatru, reprezentând nucleul ei de formare şi treapta cea mai înaltă a unei văi glaciare) Iezer face parte din Rezervaţia „Pietrosu Mare“. Aceasta adăposteşte o diversitate biologică greu de egalat în România, motiv pentru care zona a fost inclusă în reţeaua de arii protejate din 1932, fiind una dintre cele mai vechi rezervații naturale din România.
Ulterior, în 1979, a fost încorporată în reţeaua Rezervaţiilor Biosferei UNESCO. În această zonă se găsesc peste 300 de specii de plante, dintre care multe relicte (n.r. – specie de plante care s-au menţinut până astăzi dintr-o floră dispărută) glaciare, endemite (n.r. – răspândite pe un teritoriu limitat) locale şi carpatice, opaiţul Munţilor Rodnei, căldăruşa carpatică, genţiana punctată“, explică Claudiu Iuşan.
În zonă, pentru cei care au urcat măcar o dată pe Pietrosul Rodnei, știu că poți vedea marmote, capre negre sau acvile de munte. Dar avem și urs, lup, râs, cocoş de munte, mistreţ sau cerb.
„Cele mai cunoscute legende care circulă despre Lacul Iezerul Pietrosului din Munții Rodnei au legătură cu adâncimea acestuia, despre care se crede că este „fără fund„. O altă poveste transmisă din generație în generație în Borșa vorbește despre o legendară legătură între adâncurile lacului Iezer și Marea Neagră”, completează Claudiu Iușan.
Dragoș HOJDA

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version