ACTUALITATE

VA FI DE AJUNS? – Stocarea gazelor pentru iarnă a atins nivelul țintit de 80%

Publicat cu

pe

România a atins nivelul țintit de umplere a depozitelor de gaze, de 80% din capacitatea totală. Stocarea va continua până la 30 octombrie, dar chiar la 100% nu va fi de ajuns, dacă temperaturile de iarnă vor fi specifice sezonului.

Obiectivul a fost atins încă de joi și este puțin sub gradul de umplere cumulat din Uniunea Europeană, de 85%, potrivit platformei Kyos European Gas Analytics. Din UE, doar Bulgaria și Ungaria au niveluri de stocare mai mici decât al României, cele mai mari fiind în Portugalia (100%), Polonia (98,8%) și Franța (94,8%).

„Stocurile făcute în depozitele subterane nu sunt suficiente, însă, în cazul unor temperaturi normale în iarna care urmează. Chiar dacă România este a doua cea mai mare producătoare de gaze naturale din UE și fie și în cazul unei ierni blânde, producția internă și stocurile nu vor fi suficiente, potrivit unei analize a Asociației Energia Inteligentă (AEI).

Pe hârtie, gazele ar putea fi de ajuns, dar trebuie să mai și ajungă la consumatori în condiții de presiune suficiente.

„Există o diferenţă semnificativă în abordarea bilanţieră a problematicii surselor şi consumului de gaze anual, pe de o parte, şi asigurarea continuă şi sigură a gazelor la vârf de consum”, scrie Dumitru Chisăliță în analiza AEI, scrie cursdeguvernare.ro.

foto cursdeguvernare.ro

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version