După o creştere robustă în 2021, economia României ar urma să încetinească la 2,6% în 2022, pe măsură ce inflaţia reduce veniturile disponibile iar războiul din Ucraina afectează încrederea în economie, lanţurile de aprovizionare şi investiţiile, se arată în previziunile economice de primăvară, publicate luni de Comisia Europeană (CE).
Comparativ, în luna februarie, înainte de invadarea Ucrainei, Executivul comunitar estima că economia României va înregistra un avans de 4,2% în acest an.
Săptămâna trecută, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) anunța estimarea că economia României ar urma să înregistreze un avans de 2,5% anul acesta şi de 3% anul viitor. Instituția financiară şi-a înrăutăţit estimările privind evoluţia economică a României în 2022 şi în 2023. Față de previziunile din martie, estimările au scăzut cu 0,3% pentru 2022, respectiv 1,2% pentru 2023.
În aprilie, și Banca Mondială a revizuit în scădere estimarea privind creşterea economiei României în 2022, cu 2,4 puncte procentuale faţă de previziunile din ianuarie, la 1,9%. Instituția avertiza că riscurile de încetinire, legate de războiul din Ucraina şi evoluţia variantelor de Covid-19, sunt ridicate, potrivit unei actualizări a prognozelor economice ale Băncii Mondiale pentru regiunea Europa şi Asia Centrală, publicată duminică. Pentru 2023, Banca Mondială a îmbunătăţit estimarea privind creşterea economiei româneşti cu 0,3 puncte procentuale, la 4,1%, în timp ce pentru 2024 este anticipat un avans al PIB de 4,3%.