Connect with us

ACTUALITATE

VAMĂ – Timp de aşteptare de două zile şi jumătate pentru TIR-uri în vama Halmeu

Publicat cu

pe

Zeci de camioane de transport aşteaptă să treacă din România în Ucraina prin vama Halmeu, iar timpul de aşteptare se ridică la aproximativ 60 de ore, conform informaţiilor furnizate de aplicaţia Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF).

Conform sursei citate, pe sensul de ieşire al camioanelor se desfăşoară activităţi pe două artere, iar durata de aşteptare atinge 3.600 de minute în vama Halmeu, ceea ce echivalează cu 60 de ore.

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei au explicat că aglomeraţia a început să crească încă de sâmbătă, după protestele din Polonia, întrucât TIR-urile au fost redirecţionate către România.

În încercarea de a face faţă acestei situaţii, au fost intensificate discuţiile cu autorităţile ucrainene pentru găsirea unor soluţii menite să fluidizeze traficul transfrontalier pentru transportatorii de mărfuri. Capacitatea de control la frontieră în România este influenţată de capacitatea autorităţilor ucrainene de a procesa camioanele.

Poliţia de Frontieră afirmă că în vama Halmeu se operează la capacitate maximă, utilizându-se toate căile de control destinate vehiculelor de marfă. S-a mărit personalul care efectuează formalităţile de control, însă este important de menţionat că, având în vedere frontiera cu un stat non-UE, controlul la punctul de trecere a frontierei Halmeu este complex, implicând control vamal, fito-sanitar, sanitar-veterinar, control al rovinietei şi al greutăţii încărcăturii camioanelor, conform legislaţiei în vigoare.

Staţionarea camioanelor este permisă doar în afara localităţilor conform legii, însă numărul mare de vehicule de marfă care aşteaptă să iasă din România prin vama Halmeu afectează vizibil circulaţia rutieră în localităţile adiacente, precum Halmeu, Turulung şi Drăguşeni, pe DN 1C până la intersecţia cu DE 58.

Print Friendly, PDF & Email
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate