ACTUALITATE

VIDEO MARAMUREȘ- Cum se sortează semințele de brad?

Publicat cu

pe

Romsilva a făcut public modul cum se sortează semințele de brad la Ocolul Silvic Baia Sprie din cadrul Direcției Silvice Maramureș. Aici se sortează semințele de Abies alba și se estimează că se vor obține aproximativ o tonă de semințe. Din total 200 de kilograme vor rămâne la Direcția Silvică Maramureș, iar restul vor fi transportate către Direcțiile Silvice Neamț, respectiv Vâlcea.

„Bradul este una dintre speciile de bază ale ecosistemelor montane din România, având funcții ecologice, economice și de protecție a solului. Totodată, având în vedere calitatea superioară a seminţelor de brad recoltate în plantajele din țara noastră, începând din anul 2010 a crescut exportul de seminţe din plantajele administrate de Romsilva. Prin urmare, devine necesară conservarea excedentului de seminţe de brad în anii cu fructificaţie bună, cel puţin, până la următoarea fructificaţie. După recoltarea conurilor de brad și transportul lor de pe teren începe procesul de prelucrare a conurilor de brad care va începe cu zvântarea acestora în spaţii bine ventilate, la o temperatură care nu trebuie să depăşească 20°C. Pe toată perioada zvântării, conurile trebuie zilnic lopătate pentru a nu mucegai.

După ce seminţele se desprind de solzi şi sunt suficient de zvântate vor fi trecute prin site cu ochiuri de diferite dimensiuni pentru separarea solzilor şi a celorlalte impurităţi de seminţele pure. În timpul procesului de prelucrare şi sortare, seminţele nu vor fi dezaripate, iar separarea solzilor se va face cu grijă pentru a nu provoca vătămări la nivelul tegumentului seminţelor sau spargerea pungilor cu răşină. După sortare, seminţele se lasă în continuare la uscat, într-un spaţiu bine ventilat, în strat subţire de maxim 3 cm, lopătându-se în continuare. Periodic vor fi prelevate probe pentru determinarea conţinutului în umiditate. Este important ca seminţele să fie uscate uniform, pentru a prevenii fluctuaţii de umiditate în masa lotului pe perioada conservării, care ar accelera respiraţia şi transpiraţia seminţelor. În momentul în care umiditatea este corespunzatoare conservării, seminţele vor fi ambalate, în prealabil, în saci de rafie, iar apoi în saci de polietilenă care vor fi sigilați”, precizează Romsilva.

FOTO/VIDEO Romsilva

Dragoș HOJDA

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version