TEHNOLOGIE

VIITOR AUTO – Mașinile diesel, îngenuncheate în România de motoarele pe benzină și electrice

Publicat cu

pe

Autoturismele diesel au ajuns să reprezinte doar o nișă din piața auto din România, la niveluri destul de apropiate cu cele din Europa, pierzând masiv teren în fața motoarelor electrice și hibrid. Motorizările diesel au ajuns în acest la numai 15,3% din totalul pieței, după cum arată cele mai recente date privind înmatriculările, și analizelor realizate de APIA.

În luna ianuarie, cota dieselului a fost de numai 13,9%, cu patru procente sub nivelul motorizărilor electrificate (electric plus hibrid). Cele mai multe auatoturisme înmatriculate în acest an au fost cele pe benzină, care au evoluat remarcabil, de la 60,8% din întreaga piață, cât înregistrau în 2021, la 67,3% în primele două luni din acest an. Nivelul maxim atins a fost în luna ianuarie, când mașinile pe benzină au urcat la 68,2%, cea mai ridicată pondere din istorie a acestui tip de propulsie.

În februarie, raporturile s-au mai echilibrat între diesel și electrice plus hibrid, însă benzina a rămas la o cotă foarte mare, la 66,3%. După două luni, mașinile electrificate dețin o cotă de 17,4%, mai mare cu 2,1 puncte față de ponderea mașinilor diesel. Perspectivele nu sunt deloc optimiste pentru mașinile cu motoare diesel, deși acestea au o mulțime de avantaje și calități, motivul principal fiind creșterea mare a prețului acestui carburant, care stătea la originea unei părți din achizițiile de mașini.

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version