Președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, a avut ieri o întâlnire de lucru cu reprezentanți ai Guvernului Republicii Moldova, Diana Chiriac, consilier pe domeniul administrație al premierului Dorin Recean, și Andrei Strah, secretar general adjunct al Guvernului Republicii Moldova.
În cadrul întâlnirii, s-a discutat despre proiectele ce pot fi implementate în comun, care să consolideze relațiile dintre Republica Moldova și Județul Maramureș în contextul deschiderii negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană. Cu raioanele înfrățite Hîncești, Strășeni și Ungheni din Republica Moldova sunt deja numeroase proiecte și activități de succes și se dorește deschiderea colaborarării cu ale alte trei raioane, și anume: Nisporeni, Ștefan-Vodă și Anenii Noi.
„Ulterior discuțiilor, a urmat o întâlnire cu șefii de oficii teritoriale din Republica Moldova, omologi ai prefecților din România, alături de deputata Larisa Voloh, șefa Comisiei de Administrație Publică din Parlamentul Republicii Moldova, și Vladislav Sîrbu, șef adjunct al Direcției Administrație Publică din Cancelaria de Stat.
Reprezentanții moldoveni s-au arătat interesați de realizarea unui transfer de expertiză din Maramureș înspre raioanele din Republica Moldova în ceea ce privește gestionarea fondurilor europene, cât și de proiectele majore ce au fost conturate și depuse recent de Consiliul Județean.
Am stabilit în cadrul acestor discuții că vom organiza o serie de întruniri viitoare, astfel încât să oferim fraților noștri de peste Prut sprijinul de care au nevoie în procesul de aderare la Uniunea Europeană”, transmite Ionel Bogdan, președintele CJ Maramureș.
Și prefectul,Rudolf Stauder a avut întâlniri productive cu Diana Chiriac, consilier pe domeniul administrație al premierului Dorin Recean, și Andrei Strah, secretar general adjunct al Guvernului Republicii Moldova.
„În cadrul acestor întâlniri, am deschis ușile instituției noastre și am oferit delegației moldovenești sesiuni de instruire și exemple de bune practici referitoare la modul de funcționare al Instituției Prefectului. Ne-am propus să împărtășim din experiența noastră, să facilităm un schimb de cunoștințe menit să contribuie la dezvoltarea administrativă reciprocă.
Alături de șefii de oficii teritoriale din Republica Moldova, care sunt omologi ai prefecților din România, am discutat despre diversele modalități prin care poate fi realizată reforma administrativă în Republica Moldova. Cu onoarea de a avea alături de noi pe deputata Larisa Voloh, șefa Comisiei de Administrație Publică din Parlamentul Republicii Moldova, și pe Vladislav Sîrbu, șef adjunct al Direcției Administrație Publică din Cancelaria de Stat, am analizat avantajele și dezavantajele legislației referitoare la funcționarea și organizarea Instituției Prefectului, oferind recomandări privind stabilirea unui cadru legislativ clar.
Suntem încântați de această oportunitate de a contribui la procesul de aderare la Uniunea Europeană al fraților noștri de peste Prut. Am convenit să organizăm în viitorul apropiat o serie de întruniri, consolidând astfel angajamentul nostru de a oferi sprijinul necesar pentru atingerea obiectivelor comune și pentru construirea unui viitor european mai solid și mai prosper”, transmite prefectul Rudolf Stauder.