IMPORTANT

Vor să schimbe iar Legea Pensiilor. Vizați cei cu grupa I și II

Publicat cu

pe

Nici nu s-a schimbat bine Legea Pensiilor, că deja vor să o modifice din nou. De data aceasta avem înregistrată la Senat o propunere legislativă pentru modificarea și completarea LEGII nr.360/2023 privind sistemul public de pensii.

„Este necesar sa regandim sistemul de acordare a punctelor de stabilitate, avand in vedere ca acestea nu sunt bazate pe principiul contributivitatii. Nu este corect ca unui pensionar care a contribuit timp de 25 de ani la sistemul public de pensii cu peste 712.000 lei (suma actualizata) si a avut contributia la nivelul saiariului mediu brut pe economic sa i se scada pensia cu doar 7 lei in urma recalcularii. De exemplu, daca valoarea punctului de pensie (VPP) este de 2.032 lei si recalcularea conduce la un cuantum de pensie de 2.025 lei (25 puncte x 81 lei), diferenta de 7 lei este nesemnificativa in raport cu contributia sa. Un pensionar care a contribuit timp de peste 55 de ani cu salariul minim brut (0,45 din salariul mediu brut) acumuland 24,75 puncte de contributivitate, primeste suplimentar 26,25 puncte de stabilitate. Astfel, numarul total de puncte ajunge la 51, iar pensia calculate pe baza acestui punctaj este de 4.131 lei (51 puncte x 81 lei). Prin urmare, pentru aceeasi contributie, diferenta de pensie este de 2.106 lei”, arată inițiatorii proiectului de lege amintit.

Inițiatorii acestei inițiative legislative cer ca anul viitor să se facă o revizuire completă a tuturor deciziilor emise în cadrul procesului de recalculare, ajustarea indicelului de corecție și a diferenței de stagiu. În plus, pentru condiții superioare de muncă, cum sunt grupa a II-a și grupa I trebuie eliminată influența indicelui de corecție.

„Aceste probleme pot fi solutionate prin propunerile incluse in proiectul de lege. Majorarile de punctaj prevazute de modificarile legislative sunt justificate de urmatoarele motive: 1. Pentru categoriile mentionate, sporul de vechime utilizat in calculul punctajului a fost pentru conditii normale de munca. Pensionarii din aceste categorii au beneficial de un spor de vechime diferentiat, intre 2-4%, comparativ cu cei din conditii normale, echivalent cu sporul de 20% acordat pentru contributia la pensia suplimentara. 2. in plus, a existat o diferenta de impozitare pentru aceste categorii de fosti salariati, impozitul fiind cuprins intre 2,5-3% mai mare”, se precizează în Expunerea de Motive la acest proiect de lege.

Dragoș HOJDA

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version