POLITICA

VOT 9 IUNIE – Rezultate istorice pentru ucrainenii din România

Publicat cu

pe

Alegerile locale şi europarlamentare au adus Uniunea Ucrainenilor din România mai aproape de comunitatea ucraineană şi comunitatea ucraineană mai aproape de UUR. O spune deputatul Nicolae Miroslav Petretchi, care a ținut să arate că alegerile locale şi europarlamentare de la 9 iunie a.c. au probat existenţa unui potenţial politic în creştere exponenţială al Uniunii Ucrainenilor din România.

„Uniunea noastră a avut în premieră un număr impresionant de candidaţi, peste 500, în 8 judeţe din România. Reprezentarea noastră a crescut, în urma alegerilor locale, cu 25% la nivelul administraţiilor locale. Pentru prima oară în istorie avem reprezentare locală la nivel de consilii în 8 judeţe din România – Arad, Botoşani, Maramureş, Satu Mare, Suceava, Timiş, Caraş-Severin şi Tulcea. Pentru prima oară în istorie avem reprezentare locală în judeţul Tulcea.

Alegerile au confirmat o încredere uriaşă şi motivantă a comunităţii noastre în candidaţii Uniunii; comunitatea a asigurat realegerea primarilor şi consilierilor UUR şi a mandatat noi consilieri ai Uniunii, în numeroase consilii locale. Susţinerea pentru primarii în funcţie din partea Uniunii a crescut semnificativ, aproape s-a triplat, dovadă a calităţii incontestabile a candidaţilor Uniunii, a responsabilităţii acestora şi a pactului real cu cetăţenii pe care aceştia îl implementează în comunităţi”, a spus Petretchi.

„Deloc puţine au fost, în aceste alegeri, provocările cu care ne-am confruntat. Multipli indicatori ai degradării democraţiei în România au însoţit şi aceste alegeri. Tentativele de a destrăma unitatea comunităţii noastre au continuat, ciclic, şi la alegerile din 2024. Candidaţi cu grave probleme penale ai altor formaţiuni politice au cerşit comunităţii noastre încrederea ei şi votul. Au reapărut vânzătorii de iluzii. În numeroase cazuri, contracandidaţii noştri au exercitat presiuni politice şi practici electorale ilegale pentru a-şi securiza ilegitim alegerea. Prin decizii eronate, cinice, condamnabile şi chiar iresponsabile, ne-a fost „ciopârţit” dreptul la o reprezentare corectă în comisiile a 11 secţii de votare din localităţi cu reprezentare procentuală substanţială a comunităţii ucrainene, inclusiv poziţia pe buletinele de vot, în judeţul Maramureş. Aceste decizii au sabotat legitimitatea noastră pe plan local. Am condamnat public aceste decizii şi o vom face de fiecare dată când interesele comunităţii noastre o cer.

Aceste provocări au rămas în trecut. În jurul nostru, în România şi în Europa, pare a spori valul populist şi eurosceptic. Acest val s-a spart şi acum, în comunităţile noastre, încercând zadarnic să caute fisuri ale încrederii noastre tonice în Europa, în principiile, valorile şi virtuţile ei. Cel mai puternic mesaj pe care l-a dat comunitatea ucraineană din România la aceste alegeri, în special la scrutinul europarlamentar, a fost acela că oboseala încrederii în Europa a ocolit şi de această dată comunitatea noastră. Comunitatea ucraineană din România rămâne încrezătoare în Europa, în capacitatea ei de a se reinventa, în capacitatea ei de a genera valori şi coeziuni” concluzionează deputatul Nicolae Miroslav Petretchi.

Dragoș HOJDA

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version