În ședința de Guvern de la începutul lunii august a fost aprobată stema comunei Budești. Rar se întâmplă ca Maramureșul să figureze cu astfel de proiecte de Guvern, semn că realizarea, confirmarea acestor steme nu este ușor de făcut, dar și durează. Potrivit Guvernului, stema comunei Budești se compune dintr-un scut francez medieval triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat și despicat în partea stângă.
„În partea dreaptă, pe fond roșu, se află o biserică de argint, cu navă dreptunghiulară, cu acoperiș în patru ape, dublu, cu o scară formată din două trepte, cu ușă ajurată negru și cu o turlă dreptunghiulară cu foișor deschis, care se termină cu un acoperiș ascuțit în vârful căruia
este așezată o cruce. Acoperișul turlei este flancat de două turnulețe mai mici. În partea stângă superioară, pe fond albastru, se află o cămașă de zale de argint. În partea stângă inferioară, pe fond de aur, se află două brâuri undate albastre. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Și avem biserica care face referire la biserica de lemn „Sfântul Nicolae” construită în anul 1642, monument istoric, cămașa de zale face trimitere la cămașa de zale a haiducului Pintea, localitatea fiind singura care deține un astfel de obiect istoric. Brâul undat reprezintă hidrografia localității, râul Cosău. Coroana murală de argint cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună”, arată Guvernul României.
Dragoș HOJDA