Connect with us
Descarcă aplicația

IMPORTANT

2025 – Cum se pregătesc firmele pentru o eventuală majorare a TVA după alegeri?

Publicat cu

pe

Reprezentanții coaliției de guvernare au subliniat în repetate rânduri că TVA-ul la alimente și medicamente nu va fi majorat, însă acest lucru nu exclude creșterea TVA-ului la alte produse și servicii. La începutul lunii, premierul Marcel Ciolacu a declarat că „sub nicio formă nu se va mări TVA-ul la alimente și medicamente”, argumentând că o astfel de măsură ar duce la creșterea inflației.

Premierul a menționat că s-a confruntat cu presiuni mari pentru a crește TVA-ul, dar a refuzat, considerând că este nedrept ca persoanele cu venituri mici să contribuie la acest efort comun. „Când inflația ajunge în jur de 1%, poți lua anumite măsuri, deoarece este periculos să ajungi în cealaltă extremă”, a precizat el.

O declarație similară a fost făcută în 2023 de ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, în contextul modificărilor de TVA planificate pentru 1 ianuarie 2024. Cu toate acestea, există avertismente că deficitul bugetar va continua să crească peste țintele guvernului. Estimările Comisiei Europene sugerează că deficitul va atinge aproximativ 6,9% în acest an, în loc de 5% din PIB, și va continua să crească până la 7% anul viitor.

Pentru a finanța deficitul, unii specialiști sugerează că o opțiune ar putea fi creșterea TVA. Economedia avertizează că un deficit peste țintă în an electoral ar putea duce la majorarea TVA la 21% după alegeri, introducerea cotei unice sau aplicarea unui impozit progresiv pe salarii. Economistul Cristian Păun anticipează că TVA-ul ar putea crește din toamnă: „Nu cred că ținta de deficit va fi menținută la 5%. Probabil că în a doua jumătate a anului vor fi introduse noi taxe sau va crește TVA-ul. Sau poate au alte măsuri pregătite, pe care le vor anunța după alegeri, pentru a evita reacțiile negative ale cetățenilor.”

Pentru anul viitor, profesorul de economie Cristian Păun estimează că, dacă TVA-ul nu va fi majorat anul acesta, va urca spre 22% din cauza colectării reduse.

Luni, UniCredit a avertizat că se așteaptă la o creștere a ratei TVA cu 2 puncte procentuale pentru rata principală, în prezent de 19%, precum și la accize și impozite pe proprietate și mărfuri mai mari, deși premierul Marcel Ciolacu continuă să nege orice creștere a TVA-ului pentru alimente și medicamente.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate