IMPORTANT
ACTUALITATE – Înșelăciunile prin aplicațiile instalate pe telefon
Published
5 zile agoon
By
Hojda DragosPe telefon te poți foarte ușor păcăli. Trebuie doar să instalezi ceva ce nu trebuie pe telefonul mobil și ai rămas fără banii din bancă. Știm cu toții că telefonul mobil de tip smartphone a devenit aproape nelipsit din viața noastră, în cea mai mare parte a timpului, doar că mijloacele moderne de comunicație și socializare au vulnerabilitățile lor, uneori greu de identificat, chiar și pentru cei cu experiență în domeniu.
„O reclamă care îți promite câștiguri substanțiale și foarte ușor, o atenționare că ai un colet care trebuie să ajungă la tine sau, ironic, un îndemn să descarci o aplicație ”minune” care te protejează de pericolele online – sunt câteva situații în spatele cărora se ascund atacuri cibernetice care pot prelua controlul asupra telefonului, tabletei sau calculatorului. Uneori, cu consecințe grave, directe, care îi lasă cu conturile goale pe cei care au dat curs solicitărilor aparent normale, ”nevinovate”, și astfel au oferit acces liber unor programe informatice de tip virus, foarte periculoase.
Din păcate, deși au fost promovate intens avertizări prin canalele mass-media și prin activitățile preventive desfășurate de polițiști, s-a înregistrat un număr crescut de sesizări privind înșelăciuni și fraude informatice, mulți reclamând faptul că din conturile administrate prin intermediul aplicațiilor mobile on-line le-au dispărut sume importante de bani după ce au accesat anumite link-uri sau au descărcat aplicații pe desktop-ul telefonului. O simplă accesare a unui link primit de pe un grup de socializare, a unei notificări de pe e-mail sau a celui dintr-o reclamă de pe o rețea socială poate da acces complet unui hacker asupra dispozitivului mobil. Pot fi făcute transferuri bancare care apar ca fiind autorizate de către titular, iar prejudiciile sunt greu de recuperat”, anunță polițiștii.
FakeCall – virusul care îți redirecționează apelurile după cum vor hackerii
O nouă amenințare pentru utilizatorii dispozitivelor de operare cu sistem Android este FakeCall. Această variantă de virus reușește să redirecționeze apelurile făcute de victime către băncile lor direct către numerele controlate de hackeri, fără ca utilizatorul să aibă suspiciuni. Practic, atunci când victima crede că vorbește cu un reprezentant al băncii, oferind informații care dau acces complet la conturile sale, discuția se desfășoară, în realitate, cu un atacator.
FakeCall, ca și alte programe – virus, își face loc pe dispozitivele Android prin fișiere APK, instalate din surse externe.
După instalare, acesta cere permisiunea să devină aplicația principală de gestionare a apelurilor, moment în care preia controlul complet al acestora. Mai mult, este capabil să-și acorde singur permisiuni pentru a evita să fie detectat.
Și dacă nu credeți, atunci citiți pățania unei femei care a pierdut o mică avere din prostie. Poliția Municipiului Fălticeni a fost sesizată direct de către o femeie din comuna Rădășeni cu privire la faptul că a fost înșelată cu suma 42.750 lei.
„Fiind audiată, persoana vătămată a declarat faptul că a fost contactată telefonic de către o persoană de sex masculin. Acesta s-a recomandat a fi reprezentant al unei unități bancare și de tranzacționare acțiuni și valori și i-a propus să reînoiască baza de date. Persoana vătămată știind că în urmă cu mulți ani, avea acțiuni la o societate comercială, a făcut conexiunea că se referă la acele acțiuni și astfel a fost de acord cu actualizarea datelor. În continuare, bărbatul i-a comunicat că are un depozit bancar ce poate fi prelungit pe o perioadă de 5 ani, în condiții mult mai avantajoase.
Acel bărbat i-a comunicat părții vătămate că pentru a avea acces la datele sale și la tranzacționări trebuie să își descarce o aplicație, respectiv ”BIZ DAEMON”. Persoana vătămată a descărcat aplicația, urmând indicațiile acelei persoane, astfel permițându-i accesul în telefonul său. După ce a instalat aplicația, persoana respectivă i-a spus că este ultima zi când poate primi dividente, în caz contrar le pierde. Bărbatul a comunicat că pentru a primi dividentele, este necesară plata unui impozit minim la ANAF și astfel, la indicațiile telefonice ale acelei persoane, partea vătămată a finalizat instalarea aplicației BT PAY pentru a putea efectua transferul. A întâmpinat dificultăți la instalarea aplicației, dar persoanele care i-au accesat telefonul prin intermediul BIZ DAEMON au completat datele și au efectuat pașii necesari pentru finalizarea instalării.
După instalarea aplicației a urmat indicațiile persoanei cu care vorbea la telefon. Nu a reușit să efectueze toți pașii indicați de acea persoană, iar unele date ce trebuiau completate au fost completate de la distanță de aceasta. Persoana vătămată știa că urmează să efectueze un transfer în valoare de aproximativ 1000 lei în contul ANAF, dar în realitate, i-a fost transferată din cont suma de 42.750 lei, într-un alt cont necunoscut. A fost întocmit dosarul penal întocmit privind comiterea infracțiunilor de ”înșelăciune”, faptă prev.și ped. de art.244 alin.1 din Codul Penal” „acces ilegal la un sistem informatic”, faptă prev. și ped. de art. 360 alin. 1 și alin. 3 C.pen., și „efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos”, faptă prev. și ped. de art. 250 alin. 1 C.pen din Codul Penal”, anunță IPJ Suceava.
Dragoș HOJDA
You may like
Atenție la site-urile de tip PTC (PAID TO CLICK). Cum ești înșelat
Atenție la înșelăciunile la schimbul valutar! Metoda „Șmen”
Apel la șoferii de taxi, ridesharing și livratorii de comenzi alimentare
INTERDICȚIE! – Fără telefoane pentru tinerii sub 16 ani pe un întreg continent!
REGULI NOI – Cum va funcționa interzicerea telefoanelor mobile în școli
Înșelăciuni de sezon. Când comanzi pizza și apoi nu plătești
AU SCĂPAT IEFTIN – Minaur a învins fără emoții CSM Constanța
ALIMENTE – Producătorii de ulei de măsline anticipează o recoltă bună și o înjumătățire a prețului
REMETEA – Și-a vizitat fosta iubită, deși nu avea voie
Nicolae Ciucă îl somează pe Marcel Ciolacu să demonstreze că nu a fost plecat pe banii Nordis!
VOLEI – Victorie de trei puncte pentru Știința Explorări în fața Unirii Dej
Vezi ce efecte negative au antibioticele si paracetamolul
Destinatii de vacanta: Creta – Cele mai frumoase locuri de pe Insula lui Zeus
SPITALUL MUNICIPAL SIGHETU MARMAȚIEI – Programări online pentru consultații
Telefonul de 200 lei preferat de interlopi şi urât de poliţişti. Şi Cherecheș îl avea la el când a fugit
Apa structurata, apa energizata, apa vie: Invata acum pasii necesari ca sa te simti mai sanatos si mai energic in 30 de zile!
ÎNOT MASTERS – Băimăreanul Ioan Ștefan Gherghel, campion european la 100 m fluture
CM ÎNOT – David Popovici, nou record mondial de juniori la 200 m liber
SCHIMBĂRI ÎN EDUCAȚIE – Fără teze obligatorii și medii semestriale
VIDEO – Băimăreanul Lucas Tohătan (BC CSU Sibiu), decisiv în victoria cu „U” BT Cluj
R. STAUDER (prefect Maramureș) – „Împreună cu structurile MAI monitorizăm activitățile care implică siguranța cetățenilor veniți din țara vecină” (VIDEO)
Actualitate
- Fără categorie13 ani ago
Vezi ce efecte negative au antibioticele si paracetamolul
- Uncategorized12 ani ago
Destinatii de vacanta: Creta – Cele mai frumoase locuri de pe Insula lui Zeus
- SANATATE2 ani ago
SPITALUL MUNICIPAL SIGHETU MARMAȚIEI – Programări online pentru consultații
- ACTUALITATE12 luni ago
Telefonul de 200 lei preferat de interlopi şi urât de poliţişti. Şi Cherecheș îl avea la el când a fugit
- Fără categorie14 ani ago
Apa structurata, apa energizata, apa vie: Invata acum pasii necesari ca sa te simti mai sanatos si mai energic in 30 de zile!
- ACTUALITATE2 ani ago
SCHIMBĂRI ÎN EDUCAȚIE – Fără teze obligatorii și medii semestriale
- SPORT2 ani ago
CM ÎNOT – David Popovici, nou record mondial de juniori la 200 m liber
- SPORT2 ani ago
ÎNOT MASTERS – Băimăreanul Ioan Ștefan Gherghel, campion european la 100 m fluture