STIREA ZILEI
Tot ce trebuie să știi despre alegerea președintelui României
Published
5 ore agoon
By
Hojda DragosSuntem la câteva zile distanță de alegerile prezidențiale, adică ne alegem omul care vorbește în numele tuturor românilor. De aceea este important acest vot. Știm că Preşedintele României se alege prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, în condiţiile prezentei legi, mandatul Președintelui României fiind de 5 ani.
„Au drept de vot cetăţenii români care au 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv. Nu au dreptul de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă. Alegătorul votează în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, poate vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are domiciliul ori reşedinţa, conform legii, în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, poate vota la orice secţie de votare din cadrul acesteia. În cazul în care se află în străinătate, poate vota la orice secție de votare organizată în străinătate, în cazul în care îndeplineşte funcţia de membru al biroului electoral al secţiei de votare sau de operator de calculator al biroului electoral al secţiei de votare ori asigură menţinerea ordinii, votează la secţia de votare unde îşi desfăşoară activitatea, respectiv în cazul în care are mobilitate redusă poate vota la orice secţie de votare care îi asigură accesul la vot”.
„Prin accesarea Registrului electoral la adresa www.registrulelectoral.ro și introducerea datelor personale, alegătorul află secția de votare la care este arondat și adresa acesteia. Procesul electoral se desfășoară duminică, 24 NOIEMBRIE 2024, între orele 7.00 – 21.00. Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23.59.
Alegătorii votează cu un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român, respectiv cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic și carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare). Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic și paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.
În secția de votare alegătorii cu drept de vot îşi prezintă actele de identitate operatorilor de calculator, care preiau şi introduc datele personale ale alegătorilor în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV). Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal semnalează persoana care s-a prezentat la vot nu a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv, persoanei care s-a prezentat la vot i s-a interzis exercitarea dreptului de vot, alegătorul care s-a prezentat la vot este arondat la secţia de votare respectivă, alegătorul care s-a prezentat la vot este arondat la altă secţie de votare, alegătorul care s-a prezentat la vot este omis din lista electorală permanentă, alegătorul care s-a prezentat la vot figurează că şi-a mai exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin, respectiv alegătorul care s-a prezentat la vot figurează că a votat prin corespondenţă, votul prin corespondenţă transmis de acesta fiind recepţionat de biroul electoral competent.
Persoanele reținute, persoanele deținute în baza unui mandat de arestare preventivă și persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale votează prin intermediul urnei speciale, potrivit procedurii prevăzute de Decizia BEC nr. 6/D/24.09.2024; Persoanele aflate în arest la domiciliu își exercită dreptul de vot prin intermediul urnei speciale, în condițiile în care depun o cerere în acest sens, cel mai târziu în preziua votării între orele 18.00-20.00, la biroul electoral al celei mai apropiate secții de votare”, a anunțat BEJ Maramureș.
Dragoș HOJDA
You may like
ALEGERI – 444 de secții de votare vor fi în Maramureș
Maraton jurnalistic al TVR dedicat alegerilor din Statele Unite
Începe campania electorală pentru alegerile parlamentare
Știm ordinea pe buletinul de vot la parlamentarele din 1 Decembrie
21 de partide și alianțe politice, dar și doi candidați independenți vor fi pe buletinele de vot din Maramureș
Băimărenii cer să se renunțe la schimbarea denumirii unor străzi
CUPA ROMÂNIEI – Minaur se reîntâlnește cu CSM Constanța în turul 3
INFRACȚIUNI – Maramureșean tras pe dreapta de polițiștii din Tășnad
Avem avertizare meteo. Se schimbă vremea radical în Maramureș
VIDEO – Mărioara Avram din Chiuzbaia duce mai departe meșteșugul prelucrării lânei
Penibila ministră a Muncii a șters un doctorat, un masterat și o facultate din CV, dar e plină de diplome de la Poliție și SRI
Vezi ce efecte negative au antibioticele si paracetamolul
Destinatii de vacanta: Creta – Cele mai frumoase locuri de pe Insula lui Zeus
SPITALUL MUNICIPAL SIGHETU MARMAȚIEI – Programări online pentru consultații
Telefonul de 200 lei preferat de interlopi şi urât de poliţişti. Şi Cherecheș îl avea la el când a fugit
Apa structurata, apa energizata, apa vie: Invata acum pasii necesari ca sa te simti mai sanatos si mai energic in 30 de zile!
ÎNOT MASTERS – Băimăreanul Ioan Ștefan Gherghel, campion european la 100 m fluture
CM ÎNOT – David Popovici, nou record mondial de juniori la 200 m liber
SCHIMBĂRI ÎN EDUCAȚIE – Fără teze obligatorii și medii semestriale
VIDEO – Băimăreanul Lucas Tohătan (BC CSU Sibiu), decisiv în victoria cu „U” BT Cluj
R. STAUDER (prefect Maramureș) – „Împreună cu structurile MAI monitorizăm activitățile care implică siguranța cetățenilor veniți din țara vecină” (VIDEO)
Actualitate
- Fără categorie13 ani ago
Vezi ce efecte negative au antibioticele si paracetamolul
- Uncategorized12 ani ago
Destinatii de vacanta: Creta – Cele mai frumoase locuri de pe Insula lui Zeus
- SANATATE2 ani ago
SPITALUL MUNICIPAL SIGHETU MARMAȚIEI – Programări online pentru consultații
- ACTUALITATE12 luni ago
Telefonul de 200 lei preferat de interlopi şi urât de poliţişti. Şi Cherecheș îl avea la el când a fugit
- Fără categorie14 ani ago
Apa structurata, apa energizata, apa vie: Invata acum pasii necesari ca sa te simti mai sanatos si mai energic in 30 de zile!
- SPORT2 ani ago
ÎNOT MASTERS – Băimăreanul Ioan Ștefan Gherghel, campion european la 100 m fluture
- ACTUALITATE2 ani ago
SCHIMBĂRI ÎN EDUCAȚIE – Fără teze obligatorii și medii semestriale
- SPORT2 ani ago
CM ÎNOT – David Popovici, nou record mondial de juniori la 200 m liber