Ministerul Justiției are în dezbatere un proiect de hotărâre a Guvernului privind aprobarea Programului de interes național în domeniul formării profesionale adresat persoanelor aflate în detenție pentru perioada 2025-2029. Din Nota de Fundamentare la acest proiect aflăm că calificarea/recalificarea profesională a deținuților reprezintă una dintre condițiile de bază care contribuie la reintegrarea post-detenție, asigurând foștilor deținuți oportunitatea identificării unui loc de muncă și, implicit, și a unei surse de venit, în măsură să susțină independența individuală.
„Programul de interes național propus spre aprobare vizează două activități: activitățile de formare profesională și activitățile de evaluare și certificare a competențelor profesionale obținute pe alte căi decât cele formale, acestea venind în completarea demersurilor asigurate pe timpul privării de libertate, pentru dezvoltarea abilităților necesare deținuților în vederea asumării unui mod de viață independent.
În contextul în care activitatea de formare profesională derulată prin intermediul agențiilor județene de ocupare a forței de muncă nu acoperă nevoia de calificare a persoanelor aflate în detenție, implementarea unui astfel de program va oferi posibilitatea implicării unui număr mai mare de persoane private de libertate în astfel de activități. De asemenea, având în vedere faptul că, pe perioada detenției, mulți deținuți sunt implicați în activități productive și ajung să dezvolte competențe într-un anumit domeniu de activitate, va exista posibilitatea evaluării și certificării acestor competențe. Menționăm că, în anul 2023, cca. 26% din efectivul mediu custodiat au desfășurat activități lucrative (peste 6.000 de deținuți), forța de muncă disponibilă la nivelul sistemului penitenciar reprezentând o importantă resursă convertibilă din punct de vedere educațional, pentru a susține reintegrarea socială.
La acest moment, desfășurarea activității de evaluare și certificare a competențelor profesionale obținute pe alte căi decât cele formale este posibilă doar prin accesare de fonduri nerambursabile”, se precizează în documentul citat. Bugetul total maxim al Programul de interes naţional în domeniul formării profesionale adresat persoanelor aflate în detenție, pentru perioada 2025 – 2029 este de 1.875 mii lei.
Dragoș HOJDA