ACTUALITATE
Cum putem folosi telefonul într-un mod sigur
Publicat cu
2 zile in urmape
De
Hojda DragosAzi nu ne mai putem concepe viața fără un telefon mobil. Se vorbește chiar de dependență de tehnologie. Evoluţia tehnologiei din ultimul deceniu şi conexiunea neîntreruptă la internet la preţuri reduse au transformat telefonul mobil dintr-un instrument destinat exclusiv comunicării bidirecţionale, într-unul care acaparează vieţile cetăţenilor. Cu fiecare zi care trece, acesta cunoaşte noi modalităţi de utilizare şi, astfel, noi aspecte din viaţa fiecăruia dintre noi pe care le înglobează.
„Clasicul apel telefonic reprezintă astăzi doar un procentaj mic din folosirea unui telefon mobil. Socializarea cu persoanele din cercul de prieteni, divertismentul (muzică, filme, jocuri etc.), realizarea de fotografii şi filme, uneori la o calitate profesională, tele-munca, video-conferinţele cu sute de participanţi, reprezintă elemente de folosire zilnică a telefonului mobil. Tot în utilizarea de zi cu zi putem încadra o serie de operaţiuni financiare pe care le încredinţăm telefonului nostru: cumpărături online, accesarea instant a contului bancar, transferuri de bani şi efectuarea de plăţi ori alte tipuri de tranzacţii financiar-bancare.
Telefonul se transformă din ce în ce mai mult într-un computer cu putere şi viteză de procesare aflate în constant progres.
Importanţa telefonului în viaţa cetăţenilor a căpătat valenţe nebănuite în trecut. Acest lucru aduce cu sine şi o vulnerabilizare a utilizatorilor, care nu conştientizează importanţa protejării telefonului mobil.
Într-o lume în care telefonul mobil devine, practic, indispensabil pentru fiecare dintre noi, protejarea acestuia reprezintă o prioritate. Atunci când ne referim la protejarea telefonului mobil, trebuie să avem în vedere tot ce înseamnă limitarea accesului persoanelor neautorizate la dispozitiv, atât din punct de vedere fizic, cât şi la conţinutul acestuia. Primul pas în protejarea telefonului mobil este grija pe care trebuie să o purtăm acestuia, în raport de importanţa datelor pe care le conţine (date personale, aplicaţii bancare, date de conectare la diverse tipuri de conturi – e-mail, platforme de cumpărături, reţele de socializare etc.). Protecţia fizică presupune să persoanele să fie în permanenţă conştiente de potenţialele riscuri care le pot viza în activitatea de zi cu zi, context în care riscul de furt nu trebuie exclus.
Vă recomandăm ca, atunci când sunteţi în locuri publice, aglomerate, să purtaţi telefonul mobil astfel încât să fie inaccesibil pentru eventuali infractori. Evitaţi să lăsaţi telefonul în locuri vizibile sau uşor accesibile în public. Folosirea excesivă a telefonului în astfel de condiţii nu numai că vă va distrage şi vă va împiedica să observaţi ceea ce se întâmplă în jurul dumneavoastră, dar poate şi să atragă atenţia infractorilor asupra dumneavoastră.
Dacă utilizaţi telefonul în timp ce vă deplasaţi pe stradă, vă expuneţi nu numai riscului de a vă fi sustras, ci şi aceluia de a fi implicaţi în evenimente nedorite (accidente, altercaţii etc.), pe fondul neatenţiei”, arată Poliția Română.
PROTECŢIA CONŢINUTULUI TELEFONULUI
Pe lângă protecţia fizică, este esenţial să aveţi în vedere, în permanenţă, măsuri de securitate cibernetică adecvate, în scopul de a vă proteja conţinutul telefonului. Practic, respectând câteva reguli de bază, vă puteţi asigura că reduceţi posibilităţile de acces neautorizat la telefonul mobil. Astfel, puteţi reduce semnificativ şi riscul de a suferi un prejudiciu.
„Instalaţi un antivirus şi menţineţi software-ul telefonului actualizat pentru a vă proteja împotriva malware-urilor şi altor ameninţări cibernetice.
Utilizaţi parole solide şi diferite pentru conturile din mediul online.
Atunci când este cazul, optaţi pentru autentificarea multi-factor, respectiv biometrică. Verificaţi cu atenţie sursa mesajelor pe care le primiţi, chiar şi atunci când acestea par că provin dintr-o sursă legitimă. În prezent, metodele de inducere în eroare sunt avansate şi pot fi facilitate de evoluţia tehnologică, precum utilizarea în scopuri maliţioase a Inteligenţei Artificiale. Nu accesaţi link-uri primite prin orice tip de mesagerie, decât după o verificare temeinică a legitimităţii acestora.
Evitaţi să vă oferiţi date sensibile (personale, financiare, de card etc.) pe platforme online, dacă nu aveţi certitudinea că sunteţi în deplină cunoştinţă de cauză cu privire la scop şi destinaţie.
Acţionaţi mereu sub principiul Zero Încredere atunci când navigaţi pe internet. Acesta presupune că niciun dispozitiv sau utilizator nu este implicit de încredere şi că accesul trebuie validat continuu.
În cazul în care telefonul mobil este furat, este vital să contactaţi imediat Poliţia şi să furnizaţi toate informaţiile relevante, cum ar fi numărul IMEI al telefonului. Poliţiştii pot utiliza aceste informaţii pentru a identifica şi recupera telefonul furat. Este extrem de important ca, în cazul în care folosiţi aplicaţii bancare pe dispozitivul furat, să anunţaţi imediat banca şi să încercaţi împreună să găsiţi soluţii de blocare temporară a accesului la conturi de pe aplicaţiile mobile, până la rezolvarea problemei sau reconfigurarea aplicaţiei pe un dispozitiv sigur”, completează Poliția Română.
Dragoș HOJDA
Similar
Nu instalați pe telefon aplicații de control la distanță
PRIN ALTE ȚĂRI – Tot mai multe ţări europene limitează accesul elevilor la telefoanele mobile în timpul prezenţei la şcoală
PĂȚANII – A plătit pentru un telefon și a primit … o cărămidă
BINE DE ȘTIUT – Ce trebuie să facem dacă ne-au fost compromise datele bancare
ISTORIE – 50 de ani de la primul apel făcut cu un telefon mobil
HOLISUN – Lista celor mai periculoase atacuri cibernetice, care pot falimenta o companie în 2023 și cum să te ferești de ele
Comuna din Maramureș care nu are contract de deszăpezire
AJOFM – Evoluția șomajului în județul Maramureș în anul 2024
Magazin Penny deschis oficial într-un oraș din Maramureș
SATU MARE – Cel de-al treilea pod peste Someș este aproape gata
TRANZACȚIE – Dan Șucu a preluat Genoa și vrea să colaboreze cu… Rapid București
Vezi ce efecte negative au antibioticele si paracetamolul
Destinatii de vacanta: Creta – Cele mai frumoase locuri de pe Insula lui Zeus
SPITALUL MUNICIPAL SIGHETU MARMAȚIEI – Programări online pentru consultații
Telefonul de 200 lei preferat de interlopi şi urât de poliţişti. Şi Cherecheș îl avea la el când a fugit
Apa structurata, apa energizata, apa vie: Invata acum pasii necesari ca sa te simti mai sanatos si mai energic in 30 de zile!
ÎNOT MASTERS – Băimăreanul Ioan Ștefan Gherghel, campion european la 100 m fluture
CM ÎNOT – David Popovici, nou record mondial de juniori la 200 m liber
SCHIMBĂRI ÎN EDUCAȚIE – Fără teze obligatorii și medii semestriale
VIDEO – Băimăreanul Lucas Tohătan (BC CSU Sibiu), decisiv în victoria cu „U” BT Cluj
R. STAUDER (prefect Maramureș) – „Împreună cu structurile MAI monitorizăm activitățile care implică siguranța cetățenilor veniți din țara vecină” (VIDEO)
Actualitate
- Fără categorie13 ani in urma
Vezi ce efecte negative au antibioticele si paracetamolul
- Uncategorized12 ani in urma
Destinatii de vacanta: Creta – Cele mai frumoase locuri de pe Insula lui Zeus
- SANATATE3 ani in urma
SPITALUL MUNICIPAL SIGHETU MARMAȚIEI – Programări online pentru consultații
- ACTUALITATE1 an in urma
Telefonul de 200 lei preferat de interlopi şi urât de poliţişti. Şi Cherecheș îl avea la el când a fugit
- Fără categorie14 ani in urma
Apa structurata, apa energizata, apa vie: Invata acum pasii necesari ca sa te simti mai sanatos si mai energic in 30 de zile!
- SPORT2 ani in urma
ÎNOT MASTERS – Băimăreanul Ioan Ștefan Gherghel, campion european la 100 m fluture
- ACTUALITATE3 ani in urma
SCHIMBĂRI ÎN EDUCAȚIE – Fără teze obligatorii și medii semestriale
- SPORT3 ani in urma
CM ÎNOT – David Popovici, nou record mondial de juniori la 200 m liber