Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

Salarizarea personalului din sistemul administrativ penitenciar, modificată

Publicat cu

pe

Vorbim de un proiect de ordin privind unele măsuri pentru aplicarea art. 14 alin. (3) din Capitolul II al Anexei nr. VI la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice la nivelul sistemului administraţiei penitenciare şi Ministerului Justiţiei aflat în dezbatere publică la Ministerul Justiției.

Din Nota de Fandamentare la acest proiect aflăm că „a fost elaborat ordinul ministrului justiției nr. 2415/C/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice pentru personalul din sistemul administrației penitenciare, act normativ care reglementează toate aspectele necesare aplicării normelor legale în materie de salarizare pentru acest personal: drepturi salariale, beneficiari, modul de acordare a drepturilor, criterii, condiţii şi proceduri interne de acordare etc. Art. 14 alin. (3) din Capitolul II al aceleiaşi Anexe la Legea-cadru prevede: „(3) Personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil care desfăşoară activităţi privind prevenirea şi combaterea corupţiei în rândul personalului propriu beneficiază de majorarea soldei de funcţie/salariului de funcţie/salariului de bază cu 12,5%”.

„Legiuitorul nu furnizează alte detalii sau precizări suplimentare cu privire la modul de acordare a acestei majorări, prin urmare legiuitorul secundar este ţinut să reglementeze acest aspect, prin identificarea în mod concret a personalului care desfăşoară astfel de activităţi, respectiv a beneficiarilor. În acest sens, legiuitorul secundar dispune de o marjă de apreciere în stabilirea beneficiarilor, dar şi în definirea domeniului de aplicare a acestei majorări, respectiv a stabilirii activităţilor ce constituie “prevenire şi combatere a corupţiei în rândul personalului propriu”. Prin folosirea sintagmei “în rândul personalului propriu”, legiuitorul dă un sens specific acestui domeniu, respectiv domenului salarizării.

Astfel, proiectul de ordin stabileşte atât activităţile de prevenire a corupţiei, cât şi de combatere a acesteia prin trimitere la definirea acestor concepte într-un alt ordin al ministrului justiţiei: Ordinul ministrului justiţiei nr. 2127/C/2020 privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor de prevenire a corupţiei şi de educaţie pentru promovarea integrităţii în cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi unităţilor subordonate, actualizat cu activităţile de combatere a corupţiei. De asemenea, proiectul ţine seama de cele stabilite prin Decizia nr. 60/2024 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, potrivit căreia: “În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 14 alin. (3) din Anexa nr. VI familia ocupaţională de funcţii bugetare „Apărare, ordine publică şi securitate naţională” din Legea-cadru nr. 153/2017, de majorarea soldei de funcţie/salariului de funcţie/salariului de bază cu 12,5% beneficiază numai personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil care desfăşoară atât activităţi privind prevenirea, cât şi activităţi privind combaterea corupţiei în rândul personalului propriu”.

Referitor la problema poliţiştilor de penitenciare din Ministerului Justiţiei, aceştia sunt incluşi ca beneficiari ai acestei majorări, dacă îndeplinesc condiţiile legale. În acest sens, însuşi OMJ nr. 2415/C/2018 prevede expres că “(2) Prezentul ordin se aplică şi funcţionarilor publici cu statut special din Ministerul Justiţiei, atribuţiile de stabilire a drepturilor salariale prevăzute prin prezentul ordin pentru directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor fiind exercitate de ministrul justiţiei”. De asemenea, potrivit Legii-cadru nr. 153/2017 “(4) Prin funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, în sensul prezentei legi, se înţelege funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi din Ministerul Justiţiei, aflaţi sub incidenţa Legii nr. 293/2004 privind Statutul funcţionarilor publici cu statut special din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, republicată.” Prin urmare, propunem ca în proiectul de ordin să se prevadă că această majorare se acordă în mod corespunzător şi poliţiştilor de penitenciare din Ministerul Justiţiei care au funcţii de conducere şi care au menţionate în fişa de post astfel de atribuţii de prevenire şi combatere a corupţiei, adaptate la specificul activităţii Ministerului Justiţiei”, se arată în documentul citat.

Dragoș HOJDA

Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

YHP Logo