Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

ÎNAPOI ÎN TRECUT – Țări din toată Europa repornesc centralele pe cărbune și redeschid minele de lignit pentru a înlocui gazul rusesc

Publicat cu

pe

Planurile Europei de a renunța treptat la cărbune către un viitor al energiei sustenabile au fost date complet peste cap de criza energiei produsă de invazia rusească în Ucraina. Ca modalitate de a sancționa Moscova și de a-i tăia sursele de finanțare a războiului, țările europene s-au angajat să renunțe treptat la gazul și petrolul rusesc, cea mai mare „vacă de muls” a Rusiei.

Însă cu depozitele de gaze încă departe de a fi pline, cu infrastructură de gaz natural lichefiat încă incipientă și energie regenerabilă încă insuficientă pentru nevoile sale, Europa se confruntă cu perspectiva unei ierni dificile, în acest an.

De când țările europene au impus sancțiuni pentru a pedepsi Moscova în urma invaziei Ucrainei de către Rusia în februarie, Rusia a răspuns întrerupând aprovizionarea cu gaze către mai multe țări europene. Săptămâna trecută, gigantul energetic rus Gazprom a redus și fluxurile prin conducta Nord Stream, o legătură submarină importantă care transportă gaze direct în Germania. Gazprom a dat vina pe problemele de întreținere, dar liderii europeni au numit această mișcare o tactică politică a președintelui Vladimir Putin. Gazprom nu a folosit rute alternative pentru a compensa deficitul de aprovizionare prin gazoductul Nord Stream

Prețurile gazelor europene au explodat săptămâna trecută, în urma mișcării Rusiei, și se apropie deja de niveluri record.

Creșterea prețurilor la energie alimentează inflația și o criză a costului vieții în întreaga Europă, pe care băncile centrale se străduiesc să le abordeze fără a duce economia UE în recesiune.

În acest context, cărbunele, tratat mult timp ca un combustibil „murdar” în Europa, revine în ciuda eforturilor guvernelor pentru utilizarea sporită a energiei curate. Cărbunele ajută acum continentul să-și salveze alimentarea cu energie și să facă față creșterii dramatice a prețurilor la gaze naturale cauzate de război.

Electricitatea generată de cărbune în Uniunea Europeană a crescut cu 19% în al patrulea trimestru al anului 2021 față de un an mai devreme, mai rapid decât orice altă sursă de energie, pe măsură ce tensiunea a crescut între Rusia și Ucraina și înaintea invaziei de la sfârșitul lunii februarie.

Centralele din Europa au ars cu 51% mai mult cărbune pentru energie electrică în prima săptămână a lunii martie, comparativ cu un an mai devreme, din cauza prețului ridicat al gazelor naturale și a dependenței de gazul natural rusesc, scria Bloomberg, citând date de la Fraunhofer ISE.

Actualitate

YHP Logo