Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

UNIUNEA EUROPEANĂ – Extinderea complicată a Uniunii Europene

Publicat cu

pe

Problema extinderii Uniunii Europene se află în centrul dezbaterii dintre cele 27 de state membre. Cererea de aderare a Ucrainei este cu siguranță cel mai important dosar, pe care șefii de stat și de guvern îl vor discuta la următorul Consiliu European, potrivit Euronews.

„Fac tot posibilul să mă asigur că după război ne putem alătura familiei europene”, a declarat Olga Stefanișina, viceprim-ministrul Ucrainei pentru integrare europeană și euro-atlantică.

După avizul pozitiv al Comisiei Europene, guvernele naționale par să fie și ele în favoarea acordării statutului de țară candidată pentru Ucraina, primul pas concret pe un drum lung către aderare.

Satele membre și-au exprimat dorința de a acționa în această direcție și nimeni nu pare să se opună.

Dar calea către aderare nu este nici simplă, nici clară. Nu este clar momentan când vor începe negocierile sau cât va dura întregul proces sau dacă țara are ceea ce este necesar pentru a atinge obiectivul.

Transformarea Ucrainei într-o țară candidată s-ar putea dovedi deocamdată mai mult un act simbolic decât concret, în timp ce unii consideră că decizia a venit prea târziu.

„Ucrainei trebuia să i se ofere o perspectivă de aderare mult mai devreme. Pentru că este cel mai puternic instrument de inspirare a reformelor democratice”, explică Frank Schimmelfennig, profesor de politică europeană la ETH din Zurich.

Actualitate

YHP Logo