Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

DISTINCȚIA – Ambasadorul Israelului a primit titlul de ”Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi”, la 81 de ani de la Pogromul din 1941

Publicat cu

pe

Ambasadorul Statului Israel la Bucureşti, David Saranga, a primit, marţi, titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi, în cadrul unor manifestări dedicate comemorării a 81 de ani de la Pogromul din iunie 1941.

Distincţia de „Cetăţean de onoare” i-a fost conferită ambasadorului David Saranga de primarul Mihai Chirica în deschiderea concertului eveniment intitulat „Neuitare”, susţinut pe scena Operei Naţionale Române Iaşi de artista Paula Seling şi orchestra operei în memoria victimelor Pogromului de la Iaşi.

„Un prieten. Un prieten al României, al comunităţilor etnice din România, un prieten al păcii şi un prieten al Iaşiului. Îi mulţumesc foarte mult că ne-a dat ocazia să ne cunoaştem, poate să ne împrietenim, dar cu siguranţă să căpătăm din ce în ce mai multă încredere că doar binele poate sluji interesului comun. Foarte important pentru comunitatea noastră şi pentru diplomaţia românească este faptul că a acceptat să devină „Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi”. Personal, ca primar şi cetăţean al acestui oraş, îi mulţumesc”, a spus primarul Mihai Chirica în momentul decernării distincţiei ambasadorului David Saranga.

Diplomatul i-a mulţumit primarului, menţionând totodată că este „deosebit de onorat” să primească titlul de „Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi”, un loc unde recunoaşte că se simte „ca acasă”, deşi nu are origini româneşti.

„Apreciem în mod deosebit eforturile pe care autorităţile din Iaşi le depun an de an pentru păstrarea memoriei Holocaustului şi pentru promovarea valorilor toleranţei şi respectului. Astăzi Iaşiul este un oraş prosper, în continuă dezvoltare, dar şi un partener valoros pentru Statul Israel, un oraş prieten cu valori şi viziuni comune. Suntem mândri de această prietenie frumoasă şi solidă dintre ţările noastre”, a spus David Saranga.

În cadrul aceluiaşi eveniment, titlul de „Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi” i-a fost înmânat unuia dintre ultimii supravieţuitori ai Pogromului de la Iaşi din 1941, Lyonell Fliss.

„Nu-mi vine a crede ochilor. Eu, copilul de 6 ani, care a fost mărşăluit pe străzile Iaşiului alături de părinţi, cu mâinile ridicate, mânaţi de o bestie nazistă, duşi în locul masacrului, unde un înger păzitor, un ofiţer român pe care nu l-am cunoscut până atunci, şi-a riscat viaţa să ne scoată din calvarul măcelului, să ne readucă la viaţă. Toată viaţa mi-am pus această întrebare: de ce a făcut-o? Şi-a riscat viaţa pentru nişte oameni complet necunoscuţi. Am întrebat mai mulţi oameni înţelepţi să îmi răspundă. Toţi mi-au spus că a fost un act ceresc. Atunci m-am liniştit şi am acceptat această situaţie. Dacă nu ar fi fost el, nu aş fi fost în faţa domniilor voastre. Binele şi Răul pot apărea împreună, într-un fel de unitate. Ce trebuie să ne dorim este să facem ca Binele să învingă”, a afirmat Lyonell Fliss, care de mai mulţi ani locuieşte în Johannesburg (Africa de Sud).

Actualitate

YHP Logo