Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

ANGAJAȚI – Suprataxarea contractelor part-time vine și cu birocrație

Publicat cu

pe

Angajații care lucrează part-time la mai mulți angajatori vor fi obligați să depună, lunar, la fiecare dintre aceștia, o declarație pe propria răspundere care să ilustreze că au mai multe contracte cu normă parțială. Obligația a fost stabilită de Ministerul Finanțelor printr-o procedură, după ce a introdus taxarea la nivelul salariului minim a contractelor part-time, chiar dacă angajații încasează mai puțini bani.

Astfel, salariatul care realizează în cursul aceleiaşi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puțin egală cu nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare în luna pentru care au fost realizate, are obligația de a depune, la fiecare angajator, o declarație pe propria răspundere din care să rezulte că se află în această situație.

Prin excepţie, în cazul în care la unul dintre angajatori, baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate aferentă veniturilor realizate din salarii şi asimilate salariilor, corespunzătoare numărului de zile lucrate în lună, este cel puţin egală cu salariul minim brut pe ţară garantat în plată, salariații nu au obligaţia depunerii declaraţiei pe propria răspundere la angajatorul/plătitorul respectiv.

Termenul de depunere a declarației pe propria răspundere la fiecare angajator, este lunar, până la data de 5 a lunii următoare celei pentru care se constituite drepturile salariale, pe perioada în care care salariatul se află în această situație.

Angajatorul este obligat să înregistreze și să țină evidența acestor declarații.

În cazul în care salariaţii nu depun declaraţia pe propria răspundere, fiecare angajator stabileşte contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate la nivelul salariului minim brut pe ţară corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ, dacă baza de calcul aferentă venitului realizat, determinată potrivit regulilor specifice fiecărei contribuții se situează sub nivelul salariului lunar minim brut pe țară garantat în plată.

În această situație, salariatului i se rețin contribuțiile la nivelul bazei de calcul aferentă venitului realizat, iar fiecare angajator suportă diferența de contribuții calculate la nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată.

Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

YHP Logo