Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

SEMNIFICAȚII – Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare (15 august)

Publicat cu

pe

În fiecare an, la 15 august, este prăznuită una dintre cele mai mari sărbători din an – Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, cum este cunoscută sărbătoarea în popor, când Maica Domnului a fost înălţată la Cer de Fiul Său, Mântuitorul Iisus Hristos.

În seara dinaintea sărbătorii se săvârşeşte în toate bisericile Vecernia cu Litie şi chiar Privegherea întreagă, adică şi slujba Utreniei. Aceasta este urmată de cântarea Prohodului Maicii Domnului.

Foarte multe mănăstiri din ţară adună, cu prilejul acestui praznic, pelerini care petrec întreaga noapte în rugăciune, cântare şi priveghere.

„Mănăstirea Moisei (Maramureș) este cunoscută pentru pelerinaje şi procesiuni (”prosăsii”) ce au loc în această zi, unde vin pe jos pelerini din satele Maramureșului istoric, dar şi Bistrița Năsăud, Satu Mare, Sălaj. În faţa procesiunilor, întotdeauna sunt copiii. Pelerinii poartă în mâini ”prapori” (steaguri bisericești cu scene religioase) şi icoane ale Maicii Domnului. Steagul praporilor diferă de la o localitate la alta şi este o emblemă după care mulţimea recunoaşte fiecare sat în parte (ca şi crucea de procesiune, de altfel). Feciorii şi bărbaţii duc praporii albi, două fete duc icoana cu Sf. Maria, iar în faţă, o fetiţă sau un tânăr duce crucea. Se pleacă din sat în sat, oprindu-se pe la biserici. Îmbrăcămintea copiilor care participă la procesiune e albă. Fetele poartă doar cămaşa ţărănească şi poalele, iar băieţii sunt îmbrăcaţi în gatii şi cămaşă. Uneori fetele poartă un costum asemănător celui de mireasă şi cununi albe pe cap. Înainte, fetele îşi coseau costume speciale, lucrate numai în alb (cămașă, poale, sorț), iar adulţii purtau costume populare specifice fiecărei localităţi.
La mânăstire, toată noaptea înconjură biserica, cântând imnuri închinate Sf. Maria.
De aici, femeile îsi aduc apă sfinţită, tămâie, mir spre a-i mirui pe cei care n-au putut merge la mânăstire. Cu tămâia se afuma, iar cu apa sfinţită se stropeau (de trei ori și invers faţă de mersul Soarelui) cei bântuiti de frică şi vise urâte.

Perioada dintre Sfânta Marie Mare (15 august) şi Sfânta Marie Mică (8 septembrie) mai este cunoscută în popor şi sub denumirea de Între Sântămării.”, precizează Muzeul Maramureșan.

Foto Muzeul Maramureșan – Colecția de Clișee foto, Fond Mihai Dăncuș.

Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

YHP Logo