Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

INTERNAȚIONAL – Banca de dezvoltare înființată de țările BRICS vrea să reducă dependența de dolar

Publicat cu

pe

Anunțul a fost făcut de președintele Noii Bănci de Dezvoltare (NDB), Dilma Rousseff, fost președinte al Braziliei. Aceasta a declarat și că banca înființată de statele membre BRICS are în vedere inclusiv 15 cereri de aderare din partea unor țări.

Totuși, a spus că plănuiește să accepte, momentan, patru sau cinci dintre acestea și a subliniat că este o prioritate pentru BRICS să își diversifice reprezentarea geografică. Nu a precizat numele țărilor care vor să adere la banca înființată de grupul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) și nici pe cele a căror solicitare va fi acceptată.

În ceea ce privește împrumuturile pe care NDB le va acorda, președintele instituției a spus “Ne așteptăm să acordăm împrumuturi între 8 și 10 miliarde de dolari anul acesta. Scopul nostru este să ajungem la aproximativ 30% din tot ceea ce împrumutăm în moneda locală.”

De asemenea, a subliniat că banca va avea în vedere și acordarea de împrumuturi în rupii și yuani. Financial Times explică faptul că acordarea de împrumuturi în moneda națională este o strategie mai largă stabilită de BRICS, ca alternativă la dolar.

Președintele NDB a subliniat că acordarea de împrumuturi în moneda națională ar ajuta statele să evite riscurile valutare generate de evoluția ratei dobânzii din SUA.

Actualitate

YHP Logo