Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

ANALIZĂ – De ce cheltuie Arabia Saudită sute de milioane de euro pentru vedete de fotbal?

Publicat cu

pe

Fotbalul din Arabia Saudită a intrat într-o nouă eră – era în care superstarurile mondiale joacă pe terenurile saudite. Starul brazilian de fotbal Neymar, în vârstă de 31 de ani, tocmai a devenit cea mai recentă achiziție în Pro League, acum plină de vedete, care îl include și pe Cristiano Ronaldo, de cinci ori câștigător al Ballon d’Or, notează o analiză CNBC. Criticii susțin că Arabia Saudită folosește sportul pentru a distrage atenția de la abuzurile privind drepturile omului din țară, un termen cunoscut sub numele de “sportswashing”.

“Cristiano Ronaldo și Neymar sunt printre cei mai populari jucători din lume”, a declarat Fahad Nazer, purtător de cuvânt al Ambasadei Arabiei Saudite în SUA, într-un interviu acordat CNBC. “Asta este ceea ce facem noi aducând astfel de nume cunoscute în liga saudită. Ridicăm nivelul de joc”.

Fondul suveran de investiții al Arabiei Saudite, Fondul de investiții publice, este vehiculul financiar care conduce aceste tranzacții la prețuri ridicate. Liderul de facto al Arabiei Saudite, prințul moștenitor Mohammed bin Salman, prezidează consiliul de administrație al PIF.

În iunie, PIF a preluat cele patru cluburi naționale importante ale țării: Al-Ittihad, Al-Nassr, Al-Hilal și Al-Ahli, precizează economedia.ro.

“Saudi Pro League este cea mai bună ligă profesionistă de fotbal masculin din Arabia Saudită”, a declarat Stefan Szymanski, profesor de management sportiv la Universitatea din Michigan. “Așadar, la fel ca majoritatea țărilor, au o ligă națională care este populară, iar oamenii o urmăresc. Iar ceea ce se întâmplă aici este că guvernul, prin intermediul fondului de investiții, canalizează bani către cluburi, astfel încât acestea să poată achiziționa jucători.”

Dragostea Arabiei Saudite pentru fotbal nu se limitează la liga națională. În 2021, PIF a cumpărat o participație majoritară la clubul englez de fotbal Newcastle United. Criticii susțin că Arabia Saudită folosește sportul pentru a distrage atenția de la abuzurile privind drepturile omului din țară, un termen cunoscut sub numele de “sportswashing”. Guvernul saudit este cunoscut pentru reprimarea disidenței și pentru pedepsele aspre aplicate infractorilor, inclusiv pentru execuții.

Țara e cunoscută pentru reprimarea libertății de expresie, iar ONG-urile care luptă pentru drepturile omului spun că zeci de activiști sunt în închisori pentru că au criticat autoritățile.

“Sportswashing este, în esență, sinonim cu încercarea de a curăța imaginea și reputația”, a declarat Simon Chadwick, profesor de sport și economie geopolitică la Skema Business School. “Și, în mod clar, Arabia Saudită este o țară care, în ultimele decenii, a avut o reputație deosebită. Adesea nu una bună. În unele cazuri, foarte negativă”.

Ca răspuns la criticile privind spălarea sportului, Fahad Nazer, purtătorul de cuvânt al Ambasadei Arabiei Saudite în SUA, a declarat pentru CNBC: “Fiecare măsură care se ia în Arabia Saudită, fiecare măsură de reformă, fiecare inițiativă și fiecare program care este implementat în prezent în Arabia Saudită este implementat pentru unul dintre cele două motive majore. Este implementat fie pentru a promova interesele Arabiei Saudite ca țară, fie pentru a îmbunătăți viața poporului saudit, fie pentru ambele.Așa că orice alt considerent este pe un plan secund îndepărtat”.

Actualitate

YHP Logo