Sunt numeroase situații în care poliția poate dispune reținerea certificatului de înmatriculare, iar dacă vrei să recuperezi talonul auto, trebuie să prezinți o serie de documente.
Cele 5 cazuri în care poliția poate să rețină și talonul și permisul de conducere:
– nu sunt respectate normele tehnice constructive referitoare la transportul produselor periculoase
– plăcuțele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare nu sunt conforme cu standardul ori au aplicate dispozitive de iluminare, altele decât cele omologate;
– datele din certificatul de înmatriculare sau de înregistrare nu concordă cu caracteristicile tehnice ale vehiculului;
– vehiculul nu a fost radiat din circulaţie în cazurile prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă;
– vehiculul nu este asigurat de răspundere civilă în caz de pagube produse terţilor prin accidente de circulaţie, conform legii.
Conducătorii auto cărora le-a fost reținut talonul, trebuie să demonstreze că au remediat deficiența tehnică. Sau au obținut actele pentru a putea circula regulamentar.
De exemplu, dacă talonul auto e reținut pentru o defecțiune la sistemul de frânare, redobândirea certificatului de înmatriculare se poate face numai după ce mașina a fost verificată de Registrul Auto Român. Deci, după remedierea problemei, trebuie să mergi cu vehiculul la o reprezentanță RAR, care va verifica funcționarea corectă a mașinii. Și de la RAR vei primi o confirmare, care trebuie prezentată poliției.
Actele de care ai nevoie pentru a recupera talonul auto
În momentul în care problema a fost rezolvată sau actele au fost întocmite, trebuie să te prezinți la sediul Poliției Rutiere.
Actele de care ai nevoie sunt:
cartea de identitate;
dovada înlocuitoare a certificatului de înmatriculare;
actele prin care demonstrezi remedierea problemei (aviz RAR);
chitanța prin care demonstrezi că ai achitat sancțiunea primită.
După ce sunt prezentate aceste acte, certificatul de înmatriculare și plăcuțele cu numerele de înmatriculare (dacă e cazul), vor fi înapoiate.
SURSA Pro Motor
foto arhivă