Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

ÎN MARAMUREȘ – A doua cea mai înaltă linie de frontieră din Europa

Publicat cu

pe

În Maramureș există a doua cea mai înaltă linie de frontiera din Europa, fiind situată pe vârful Pop Ivan, la o altitudine de 1.940 de metri. Tot în Maramureș există o bornă denumită „Triplex Confinium” care marca întâlnirea a trei state: România, Polonia și Cehoslovacia. Borna este situată pe vârful Stogu, la o altitudine de 1.652 de metri.

În prezent, bornele nu mai sunt de actualitate, însă linia de frontieră a rămas, marcând acum granița dintre România și Ucraina.

Unele dintre acele borne au ajuns în curțile unor pasionați de istorie. Alta a fost donată Muzeului de Istorie, iar o alta se află în stația CFF Vișeu de Sus, locul de unde pleacă celebra Mocăniță. Toate însă ar putea fi monumente istorice, având în vedere că prezintă tot mai mult interes.

„În ultimii 20 de ani, s-a observat un trend, o atracție către bornele fostei granițe de stat a României Mari cu Cehoslovacia şi Polonia, de către turiștii străini, mai ales cei din Polonia, Cehia şi Slovacia, dar şi din România. Aceștia vizitează Maramureșul, iar în itinerariul lor nu lipsește o vizită la foste borne de frontieră, care s-au păstrat până în zilele noastre”, arată Iulia Stan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmației.

Potrivit ei, una dintre bornele care prezintă interse și este dintre cele mai căutate este cea de la punctul în care se întâlneau cele trei state, respectiv România, Polonia și Cehoslovacia.

citește tot articolul pe adevarul.ro

Borna Triplex confinium FOTO ITPF Sighetu Marmației

Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

YHP Logo