Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

BIROCRAȚIE – Farmaciile, obligate să raporteze zilnic toate medicamentele din categoria antibiotice şi antifungice eliberate

Publicat cu

pe

Farmaciile vor fi obligate să raporteze zilnic toate medicamentele din categoria antibioticelor și antifungicelor de uz sistemic eliberate, conform un ordin emis de Ministerul Sănătății. Prescripțiile medicale pentru aceste categorii de medicamente vor fi reținute în farmacii și, în caz de necesitate, se vor putea elibera fracționat doar în cadrul aceleiași unități, cu condiția de a nu depăși cantitatea totală prescrisă.

Acest ordin vine în contextul unei noi metodologii de monitorizare a prescrierii și raportării eliberării medicamentelor antibiotice și antifungice de uz sistemic, având în vedere riscurile asociate utilizării excesive a acestora.

Conform comunicatului Ministerului Sănătății, ordinul nu impune un nou formular pentru prescripțiile medicale, ci doar necesitatea completării și raportării unor informații specifice, cum ar fi un număr și o serie unice generate de către prescriptor, datele pacientului, diagnosticul și detalii despre medicament.

Reglementarea nu afectează eliberarea prescripțiilor pentru antibiotice în regim compensat sau gratuit și nu se aplică medicamentelor eliberate fără prescripție medicală (OTC), preparatelor magistrale și medicamentelor de uz topic.

De asemenea, ordinul permite farmaciștilor să elibereze în situații de urgență medicală anumite antibiotice și antifungice fără o prescripție medicală, într-o cantitate maximă corespunzătoare dozei de urgență, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății. Această eliberare se poate realiza o singură dată în cursul unui tratament, pe baza unei declarații pe propria răspundere a pacientului.

După o perioadă de 60 de zile de la intrarea în vigoare a ordinului, odată cu adaptarea sistemelor informatice necesare, farmaciile vor fi obligate să raporteze zilnic toate medicamentele din categoria antibioticelor și antifungicelor de uz sistemic eliberate. Scopul acestor măsuri este luarea deciziilor optime pentru reducerea consumului excesiv de antibiotice și antifungice de uz sistemic, având la bază datele colectate în timp real.

Actualitate

YHP Logo