Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

DIN VIAȚA INVESTIGATORILOR PRIVAȚI – Interviu cu Maria Bumbaru, președintele ADNR (Asociația Națională a Detectivilor din România)

Publicat cu

pe

Ce pot face detectivii privați?

Detectivii particulari din filme sunt văzuți sărind peste ziduri, intrând în case si deschizînd încuietorile cu instrumente speciale ( pe care se pare că le au întotdeauna la îndemână în buzunare), spărgând parolele computereleor de unde își extrag cu ușurință informațiile, alături de multe alte acțiuni îndraznețe menite să îi conducă rapid pe firul cazului, la rezolvarea lui. Nu este de mirare ca o persoană care apelează la detectivii particulari, să creadă ca aceștia pot face orice li se cere, în orice condiții, și, bineînțeles, ca în filme, foarte repede. Realitatea este cu totul alta, iar viața de zi cu zi a unui investigator privat poate să nu aibă nimic spectaculos, dar să fie incitantă și plină de satisfacții. Adesea, cu răbdare, intuiție și multă muncă sunt descoperite acțiuni frauduloase, rețele de furt din magazine și depozite, sau acțiuni menite să păgubească parteneri de afaceri sau investitori care au avut prea multă încredere, soti infideli sau adolescenți rătăciți în tentații care le pun viața în pericol.

Ce face un detectiv particular?

Activitatea principală a unui investigator privat este să adune informații pentru clienții săi, în funcție de caz, și asta poate implica o mare varietate de acțiuni: de la intervievarea unor persoane până la verificări minuțioase legate de trecutul lor, activități de supraveghere și filaj până la investigații personale și financiare. Fondatorul unei Agenții de investigații din New York, Brian Willingham a pus într-o lista 101 lucruri pe care le pot face investigatorii privați, 98IKD (Federația Internațională a Asociatiilor de Detectivi) a listat 16 domenii în care pot acționa acești profesioniști iar World Association of Detectives (fondată în SUA în anul 1925) specifică în listingul său aprox.50 de activități în funcție de care poți căuta un detectiv particular. Dar, pe cât de largă este varietatea activităților investigatorilor privați, pe atat de strictă este condiția de baza: toate sunt supuse limitelor legale din țara în care aceștia își desfășoară activitatea. Nimic nu poate fi făcut dincolo de ce prevede legea.

Poate un detectiv particular să aresteze persoane?

Cu siguranță Nu. Detectivii particulari nu sunt ofițeri de poliție și nu pot fi confundați cu aceștia. Chiar dacă în unele situații detectivii pot fi martori la comiterea unor infracțiuni, ei pot documenta și proba acțiunile respective pe care le aduc deândată la cunoștința autorităților competente, utilizând toate căile legale pentru asta. Dacă situația va fi de așa natura, atunci autoritățile vor aplica măsurile necesare, inclusiv arestarea persoanelor dacă este cazul. În SUA există câteva state în care investigatorii privați au dreptul de a reține persoanele până la sosirea poliției, dar și acolo aceștia trebuie să fie foarte atenți la prevederile legale și să fie siguri că au înțeles ce au dreptul și ce nu în statul respectiv. Cu titlu de excepție, Legea privind activitatea detectivilor particulari din Republica Moldova, îi obligă pe aceștia „să reţină la locul infracţiunii persoanele care au săvîrşit-o şi să le predea imediat organelor competente”, obligație coroborată bineînțeles și cu alte drepturi și obligații legale. In România, detectivii particulari nu au acest drept., dar pot solicita imediat sprijinul autorităților competente. După cum observăm de fiecare dată, o primă și importantă cerință în munca investigatorului privat este buna cunoaștere a legii, și o atenție deosebită la limitele până la care investigatorul privat poate merge fără a o încălca.

continuarea articolului, pe jurnalul-bucurestiului.ro

Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

YHP Logo