Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

IMM PLUS 2024 – Firmele românești vor putea lua credite cu dobânzi plătite de stat, printr-o schemă de ajutoare de 12,5 miliarde lei

Publicat cu

pe

Ministerul Finanțelor a lansat în consultare publică o schemă de ajutoare pentru microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) din România, care urmează să beneficieze de credite bancare garantate de stat și cu dobânzi subvenționate.

Această schemă, numită IMM Plus 2024, are un buget estimat la aproape 12,5 miliarde lei (echivalentul a 2,5 miliarde euro) și continuă măsurile implementate în cadrul fostului program IMM Invest Plus, începând cu anul 2020, în contextul pandemiei COVID-19.

Potrivit Ministerului Finanțelor, schema IMM Plus va facilita accesul la finanțare pentru întreprinderile care nu dispun de fondurile necesare pentru proiectele de investiții sau pentru susținerea activității curente. Bugetul propus va asigura posibilitatea acordării de garanții în valoare de până la 11,1 miliarde lei, destinate a aproximativ 11.500 de beneficiari. Aceste informații au fost comunicate printr-un comunicat transmis către StartupCafe.ro.

Programul IMM Plus este implementat de către Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), Fondul Român de Contragarantare (FRC) și Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR).

În comparație cu programul anterior, IMM Invest, noile valori maxime ale ajutoarelor de stat au fost majorate la 2.250.000 euro per întreprindere/unitate administrativ-teritorială (UAT), respectiv la 280.000 euro pentru întreprinderile din sectorul agriculturii primare și la 335.000 euro pentru cele din sectoarele pescuitului și acvaculturii.

Decizia de a institui acest nou program este motivată de faptul că schemele de ajutor de stat elaborate în cadrul cadrului temporar pentru ajutoare de stat în contextul pandemiei COVID-19 și-au încetat valabilitatea la data de 30 iunie 2022, iar cele elaborate în contextul cadrului temporar de criză pentru sprijinirea economiei ca urmare a conflictului dintre Rusia și Ucraina au încetat la data de 31 decembrie 2023.

Actualitate

YHP Logo